STUDENTI TRAŽE DA SE ŽARKU VRATI ULICA: Zato je gotovo zaboravljen borac protiv fašizma koji je stradao 4. aprila 1936? (FOTO)

M. STANOJKOVIĆ

25. 04. 2021. u 15:00

IME studenta prava Žarka Marinovića, koji je 1936. godine stradao u studentskim demonstracijama u Beogradu, sporadično iz istorije oživljava samo na Dan akademaca, 4. aprila.

СТУДЕНТИ ТРАЖЕ ДА СЕ ЖАРКУ ВРАТИ УЛИЦА: Зато је готово заборављен борац против фашизма који је страдао 4. априла 1936? (ФОТО)

Foto: D. Milovanović

U međuvremenu, sa umanjenim zaslugama, čak i među akademcima nedovoljno znan i pominjan, već 17 godina je bez ulice u glavnom gradu. Da ispravi ovu nepravdu rešen je Savez studenata Beograda, koji će u narednom periodu podneti inicijativu za vraćanje ulice na kartu grada.

Na njegov potisnut značaj ukazuje i činjenica da je ulicu imao, a potom se, iz nepoznatih razloga, našao na spisku Skupštine grada za brisanje iz adresnog registra 2004. godine, još u vreme kada je grad vodila Radmila Hrustanović. Njegovo "parče asfalta" na Dedinju tada je "preuzeo" Đorđe Radojlović, beogradski industrijalac koji je 1945. nestao u zatvorima Ozne. Razlozi "proterivanja" Žarka Marinovića posle toliko godina ostali su nepoznati, a kako je potvrđeno "Novostima" u Gradu, do danas nijedna inicijativa za vraćanje ulice nije stigla na njihovu adresu.

- Nisam upoznat zašto je 2004. godine doneta odluka o preimenovanju ulice - kaže, za "Novosti", ministar prosvete, nauke i tehnološkog rzvoja Branko Ružić. - Mislim da bi bilo ispravno da se ta odluka preispita. Sa predstavnicima studenata u više navrata razgovarali smo o različitim inicijativama i načinima da se šira javnost upozna sa istaknutim studentima iz savremenog doba, ali i prošlosti. Studentski dom u Zemunu nosi ime po Žarku Marinoviću, a ispred studentskog doma "4. april" na Voždovcu postoji spomen-ploča u znak sećanja. Svakako da zaslužuje i da ulica sa njegovim nazivom ponovo postoji.

Na Žarkov grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, gde su tek tri decenije posle njegove smrti preneti posmrtni ostaci, venac su nedavno položili predstavnici Saveza studenata Beograda, koji veruju da će uspeti da Žarka vrate na prestoničku kartu. Iako ističu da studenti vole i neguju tradiciju proslavljanja njihovog praznika, sa malim stidom u glasu, predstavnici ovog udruženja priznaju da mnogi akademci ne znaju da se 4. april slavi zbog Žarka Marinovića.

Foto: D. Milovanović

- Nažalost, mi smo ove godine jedini položili venac na njegov grob - navodi predsednik Saveza studenata Beograda Ilija Todorović. - Ove godine jedan deo obeležavanja bio je posvećen njemu, sa ciljem da iz godine u godinu ime Žarka kroz vreme ostane. Mislim da je ostavio veliki dug gradu i studentima, da ne zaslužuje da samo najmanji dom u prestonici nosi naziv po njemu. Obećavamo da ćemo ispred Saveza podneti predlog Gradu da se ulica Žarka Marinovića vrati.

Osim skromne spomen-ploče, još i najmanji studentski dom u prestonici u Zemunu čuva sećanje na Žarka Marinovića, svojim imenom.

- Naši studenti znaju ko je bio Žarko, a naš dom 1978. godine dobio je naziv po njemu, kada je i osnovan u svom sadašnjem obliku - kaže upravnik Doma Radomir Jelić. - Iskreno, mislim da je svima promaklo svih ovih godina da je njegova ulica nestala, jer se podrazumevalo da je ima u Beogradu.

STRADAO BRANEĆI DRUGA

ŽARKO Marinović rođen je u selu Očinići kod Cetinja, a Pravni fakultet u Beogradu upisuje uz pomoć Fonda za siromašne učenike. Nastradao je u generalnom štrajku studenata 1936. godine, ispred Patološkog instituta Medicinskog fakulteta, kada je pokušao da odbrani druga koji je napadnut nožem, a sam je zadobio ubode u leđa. Borio se protiv narastajućeg fašizma, protiv Univerzitetske policije, koju je vlast uvela i ukinula autonomiju univerziteta.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas