UVREDILI I BOJIĆA I "PLAVU GROBNICU": Zbog nečijeg neznanja i nepažnje, ali i greške u sistemu, praktično ostao bez ulice u Nišu

J. ĆOSIN

23. 03. 2021. u 12:00

VELIKI Milutin Bojić, istaknuti srpski pesnik, dramski pisac, književni kritičar, autor "Plave grobnice", koji je za vreme Velikog rata radio kao vojni cenzor u Nišu, a koji je srpski narod svojim delima mnogo zadužio, ostao je bez ulice u Nišu.

УВРЕДИЛИ И БОЈИЋА  И ПЛАВУ ГРОБНИЦУ: Због нечијег незнања и непажње, али и грешке у систему, практично остао без улице у Нишу

Foto Vikipedia

Ona je, zbog nečijeg neznanja, nepažnje i greške u sistemu, najpre preimenovana, pa duplirana tako da postoji u dve gradske opštine - Palilula i Pantelej, da bi naposletku jedna od njih, na Paliluli, ponela naziv niškog glumca Desimira Stanojevića, a druga, u Panteleju, ostala zavedena pod imenom "Milutin Bojović", iako na tablama piše "Milutin Bojić". Do kada će tako biti, čeka se odogovor od nadležnih.

Na ovu vest juče je reagovao i pisac Milovan Vitezović, predsednik Udruženja književnika Srbije.

- Učinićemo sve da se ta odluka promeni i, ako je potrebno angažovaćemo, celokupnu kulturnu javnost. To je uvreda i za "Plavu grobnicu" i za Solunski front, ali pre svega, uvreda za književnost - kazao je Vitezović za "Novosti".

GREŠKE Pravilno ispisano prezime pesnika na tablama, ali pogrešno zavedeno u dokumentima, Foto J. Ćosin

Naime, punih 70 godina jedna ulica u naselju Pantelej nosi ime Milutina Bojića. Ali, kada je pre nekoliko godina nastala administrativna greška, neko je u sistem prezimenu dodao slova i ulicu zaveo kao "Milutin Bojović", pa je tako danas vidi i "Gugl mapa". Dok u dokumentima negde piše "Bojić", a negde "Bojović", table čuvaju ispravan naziv, baš kao i meštani koji se ponose Milutinom Bojićem. Ta greška je, međutim, dovela do toga da naziv bude dupliran, pa je i sokak u naselju Palilula poneo naziv "Milutin Bojić".

- Celog života sam ovde, isti naziv je punih 70 godina. E, onda je pre nekoliko godina naša pošta počela da odlazi na Palilulu. Sada muku mučimo sa tim, a poštanske službe ne znaju gde da nose poštu. Na tabli piše "Bojić", nama na računima stiže i "Bojić" i "Bojović", a u "Gugli mapi" je "Bojović", pa nam paketi neretko završe na pogrešnoj adresi. Složićete se da ne postoji osoba koja se zove Milutin Bojović, možda i postoji, ali nije ni po čemu značajna da bi dobila ulicu. Milutin je Bojić, a Petar je Bojović - objašnjava žiteljka ovog kraja Anđelka Trifković.

PREKO ALBANIJE NA KRF

MILUTIN Bojić je boravio u Nišu pred odlazak u Prvi svetski rat. Baš u tom gradu nastala je njegova poema "Kain", koja opisuje stradanje srpskog naroda, od balkanskih ratova do prvih godina Velikog rata. Potom se sa mlađim bratom povlači preko Crne Gore i Albanije na Krf, a taj "hod po mukama" srpske vojske i izbeglica, koji je i sam jedva preživeo, opisao je u potresnom članku Srbija u izbeglištvu. Dve godine kasnije izašla je i zbirka "Pesme bola i ponosa" odakle je i čuvena "Plava grobnica". I sam pesnik lično je gledao kako saveznički brodovi odvoze gomile leševa koje uz zvuke vojničkih truba spuštaju u more.

Upravo to pojavljivanje različitih ulica sa istim imenom bilo je obrazloženje Komisije za nazive ulica kada je prošle godine na inicijativu producenta Olivera Paunovića donela odluku da se sokak Milutina Boj(ov)ića preimenuje, kako bi poznati niški glumac Desimir Desko Stanojević dobio ulicu u mestu u kome se rodio i gde je odrastao.

Desimir Stanojević, Foto D. Milovanović

- U pogledu promene naziva Ulice Milutina Bojića u Gradskoj opštini Palilula, ona je dobila naziv Ulica Desimira Stanojevića. U Gradu Nišu, u opštini Pantelej, postoji ulica sa imenom Milutina Bojića, te je i to jedan od razloga promene naziva ulice sa njegovim imenom u opštini Palilula, imajući u vidu da je postojećom Odlukom Skupštine grada Niša o utvrđivanju i označavanju naziva naseljenih mesta, ulica, trgova i zgrada na teritoriji Grada definisano da dve ulice ne mogu imati isti naziv - saopšteno je na sajtu Skupštine grada Niša.

Niko, međutim, nije mogao da pojasni kako to da je neko na Paliluli dao već postojeći naziv jednoj ulici, koliko dugo ona nosi to ime, niti otkud "Milutin Bojović", a ne "Bojić" na Panteleju.

Producent koji je pokrenuo inicijativu da niški glumac koji je nedavno preminuo, takođe, dobije ulicu kaže da je njihov zahtev bio da to bude neka ulica na Paliluli gde je Desimir Stanojević živeo, a da odluka da to bude baš ulica Milutina Bojića nema veze sa njim.

- Predložio sam da Stanojević dobije ulicu jer je on za kulturu Grada Niša mnogo učinio.

Zahvaljujući njemu mi smo prvi put imali mjuzikl u Narodnom pozorištu. Desko je živeo više od 30 godina u Beogradu, a Nišlije nikada nisu imale utisak da se on iz svog grada iselio. Zahtev je bio da dobije ulicu na Paliluli gde je živeo, a koja će to ulica biti, to je bilo na čelnicima da odluče - kaže Paunović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća