UŠTEĐEVINU POTROŠILA DA BI POMOGLA DRUGIMA: Novosađanka Aleksandra Aleksandrović (28) humanošću zaslužila nagradu "Dobročinitelj"

Lj. Preradović

22. 02. 2021. u 13:00

DA humanost i dobra dela ne mogu da ostanu nezapaženi, svedoči primer Novosađanke Aleksandre Aleksandrović (28) čiji je podvig, pravljenje i darivanje zaštitnih maski za osobe sa oštećenim sluhom ovenčan priznanjem "Dobročinitelj".

УШТЕЂЕВИНУ ПОТРОШИЛА  ДА БИ ПОМОГЛА ДРУГИМА: Новосађанка Александра Александровић (28) хуманошћу заслужила награду Доброчинитељ

Foto Privatna arhiva

Nagradu joj je povodom sto dana rada Vlade Srbije dodelilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Za sve koji poznaju Aleksandru i njenu posvećenost da pomaže drugima, odluka da se nađe među dobitnicima "Dobročinitelja" nije bila iznenađenje, ali za nju samu, kako kaže u razgovoru za "Novosti", i te kako jeste, jer je stigla neočekivano, i nije joj poznato ko ju je predložio.

- Nagrada mi je vetar u leđa i motivacija da nastavim dalje sa humanitarnim radom. Ne moraju da budu maske - iskrena je Aleksandra, diplomirani etnomuzikolog i master dramskog pedagoga, zaposlena kao novinar na RTV-u.

- Drago mi je ako sam uspela da mojim gestom, pravljenjem zaštitnih maski za gluvoneme osobe, skrenem pažnju na ove ljude, i ako sam uspela da im bar malo pomognem.

VREME ZA ŠIVENjE

DOK joj je za šivenje uobičajene platnene maske potrebno pet do sedam minuta, za one providne, sa folijom, potrebno je od 15 do 20 minuta. Foliju pronalazi u knjižarama, a nekada mora da obiđe i po nekoliko da bi pronašla materijal.

Foto Privatna arhiva

Drago joj je što je upoznala još dvadesetoro dobročinitelja, koji su ovogodišnji laureati i što je čula njihove priče koje vraćaju nadu u dobrotu ljudi.

Foto Privatna arhiva

Klavir, harmoniku i tamburu, instrumente koje svira, krajem marta prošle godine, kada je počela pandemija kovida 19, zamenila je "singericom" i počela da šije zaštitne maske i poklanja ih. Među njima posebno se izdvajaju one providne, namenjene gluvonemim osobama kako bi im, u ovo vreme kada se jedva prepoznajemo pod maskama, olakšala komunikaciju sa okolinom.

HUMANOST Aleksandra s maskama koje je sama sašila, Foto Privatna arhiva

Od tada, ova vredna devojka velikog srca, nije stala. Koliko ih je sašila i poklonila odavno je prestala da broji, a cifra uveliko prelazi 2.500 komada. Za ovaj humanitarni poduhvat, potrošila je svu svoju ušteđevinu, ali se ne žali. Najsrećnija je, veli, kada može da pomogne, a oni kojima ih je darivala, uzvrate joj osmehom.

Spisak onih kojima je ova mlada dobročiniteljka velikog srca poklonila maske je veliki, a među njima su Udruženje romskih studenata, Institut ta onkologiju i radiologiju u Beogradu, Institut za zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, logopedi...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024