KRALJICA VIKEND TURIZMA: Vlasina - fabrika crvenih krvnih zrnaca (FOTO)

Jelena STOJKOVIĆ

15. 02. 2021. u 19:24

VLASINA je prostrana planinska visoravan na jugu Srbije prosečne visine od oko 1.280 metara, pa to donosi klimatsku, rekreativnu i turističku prednost ovom kraju.

КРАЉИЦА ВИКЕНД ТУРИЗМА: Власина - фабрика црвених крвних зрнаца (ФОТО)

Foto: J. Stojković

Posebnu čar ovom biseru netaknute prirode daje Vlasinsko jezero, koje ima površinu od 16,5 kilometara kvadratnih što ga čini najvećim veštačkim plninskim jezerom u Srbiji.

Ljubitelji prirode Vlasinu karakterišu kao idealno mesto za odmor i rekreaciju, a lekari sve češće preporučuju boravak na ovoj planini, jer je naučno dokazano da klimatski uslovi pogoduju u lečenju mnogih bolesti, a najbolji rezultati se beleže u lečenju bolesti krvne slike.

Najpre besprekorno čist vazduh, a zatim i zdrava hrana koju proizvode meštani na Vlasini, kao i duge šetnje u prirodi daju fantastične rezultate. Ilustracije radi mesec dana boravka na Vlasini dovodi do toga da se proizvede milion krvnih zrnaca više, pa odatle s pravom možemo tvrditi da je Vlasina fabrika za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. I iako Vlasina važi za kraljicu vikend turizma, sezona ovde traje tokom čitave godine.

Netaknuta priroda sa više od 70 izvora zdrave pijaće vode, livade sa retkim lekovitim biljem predstavljaju pravu oazu zdravlja i lepote. Za ljubitelje netaknute prirode ovo je pravo mesto za odmor, opuštanje i rekreaciju.

Vlasinsko jezero i njegova okolina su Uredbom o zaštiti koju je donela Vlada Republike Srbije, proglašeni zaštićenim prirodnim dobrom prve kategorije i stavljeni pod zaštitu kao Predeo izuzetnih odlika (PIO) „Vlasina“. Očuvanje eko sistema je jedan od najvažnijih poslova zaposlenih u PIO Vlasina.

- Predeo je ekološki vrlo očuvan, raznovrsnih ekosistema i pejzaža u središnjem delu sa preovlađujućim pašnjačko-livadskim površinama koje su okićene buketima cvetnog šiblja, pojedinačnog drveća i fragmantima mešovitih bukovih šuma. U nižim delovima mestimično su zastupljeni rustični pejzaži razređenih seoskih ambijenata, a u višim planinskim delovima pretežno autohtoni ekosistemi bukovih i četinarskih šuma - objašnjava sklop prirodnih resursa Novica Stanković inženjer poljoprivrede, šef službe Predela izutenih odlika „Vlasina“.

Turisti ili putnici namernici koji svrate u ovaj kraj najčešće kažu da su im „pluća puna čistog vazduha“, apetit dobar i mirni snovi, zbog toga se oni koji bar na kratko upoznaju sa lepotame Vlasine uvek ponovo vrćaju.

- Vrednosti klime po pravilu rastu sa visinom, ali za masovni rekreativno turistički boravak najpogodnija je klima na visinama od 1.000 do 1.400 metara nadmorske visine. Iznad tih visina stimulativno dejstvo klime je selektivno, pa više pogoduje mlađima i zdravim osobama. Područje Vlasine ne samo što odgovara tom rekreativno-klimatskom optimumu, nego ima i izvesne dodatne klimatske pogodnosti, vezane za povećanu cirkulaciju vazdušnih masa kao i lokalnih strujanja vazduha u toku čitave godine, a koja se javljaju zbog otvorenosti ove površine – kaže Stanković.

LEKOVITE BILjKE I ENDEMIČNE VRSTE

Vlasina je bogata i florom i faunom. Registrovano je više od 300 lekovitih biljaka. Takođe oko jezera raste i dosta endemičnih vrsta biljaka kao što su: maljava breza, biljka mesožderka pod nazivom rosulja... Posebnu draž Vlasina ima za sakupljače pečurki, borovnica, divljih jagoda, malina i kupina.

Analiza klimatskih elemenata relevantnih za razvoj turizma, pokazuje da oblast Vlasinskog jezera predstavlja stimulativnu komponentu u odnosu na čovekov organizam. Subplaninski klimat ovog područja jača organizam i podstiče razmenu materija, a takođe vrlo prija i asmatičarima i srčanim bolesnicima, kao i drugim ljudima sa fiziološkim tegobama.

Na inicijativu upravljača zaštićenog prirodnog dobra Predeo izuzetnih odlika (PIO) „Vlasina“ sa Naučno-istraživačkim društvom studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“ iz Novog Sada, svake godine se organizuju naučno-istraživački kampovi.

Područje Vlasine danas predstavlja izuzetan naučni poligon, o čemu svedoče brojna istraživanja i naučni radovi. Raznovrsnost i složenost staništa sa pripadajućim biljnim i životinjskim zajednicama, određuju i smernice za dalji naučno-istraživački rad.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...