POČEO SAM I DA SANJAM NA SRPSKOM: Brazilac Tijago Fereira, promoter lepota Srbije, postao naš zet i dobio pasoš

Tatjana LOŠ

02. 01. 2021. u 08:20

GODINA koju će cela planeta pamtiti po kovidu 19, Tijagu Fereiri (29) iz Rio de Žaneira ostaće upisana kao ona u kojoj se oženio jednom Bojanom iz Prijepolja i dobio srpsko državljanstvo. Ali ne, odmah da razjasnimo - nije se ovaj Brazilac venčao zbog papira.

ПОЧЕО САМ И ДА САЊАМ НА СРПСКОМ: Бразилац Тијаго Фереира, промотер лепота Србије, постао наш зет и добио пасош

Foto Privatna arhiva

Za to mu nije bio potreban brak kao "ulog", jer je turizmolog koji već osam godina promoviše srpske lepote širom sveta prvo dobio naš pasoš. Tek tada je zaprosio devojku sa kojom je poželeo da ostane do kraja života. I to - u Srbiji.

Tijago je, tako, postao treći Brazilac koji je na osnovu člana broj 19 srpskog Zakona o državljanstvu postao naš državljanin, a prvi koji to nije ostvario jer je fudbaler.

- Veoma sam počastvovan što je vaša zemlja prepoznala kvalitet mog dugogodišnjeg rada na približavanju Srbije Brazilu i promovisanju vaše kulture i običaja - priča Fereira na tečnom srpskom jeziku. - Nije mala stvar kada vam poklone pasoš na osnovu člana koji kaže da neki stranac može da dobije državljanstvo ako je to u interesu Republike Srbije.

A sve je počelo 2010, kada se mladić iz egzotičnog Rija zaljubio u jednu Srpkinju, da bi dve godine kasnije spakovao kofere i preselio se u Beograd. Ta ljubav nije potrajala, ali ona druga, prema srpskoj prestonici se ustoličila.

ZADIVIO GA PEŠTER

TURIZMOLOG iz Rija sada je i zaštitno lice Televizije Balkan trip. Kroz rad na emisiji "Tijagov Balkan" upoznao je nove, netaknute srpske predele, uvideo kako živi naš seljak, u koje legende veruje, čemu se nada, zašto s razlogom važi za najljubaznijeg na svetu. Osvojila ga je Kamena gora, zadivio ga je Pešter, dotakla tutinska Mokra gora. Opšta mesta je "štiklirao", sada stremi ka neotkrivenim oazama.

- Srbija na mapi izgleda kao mala zemlja, ali kada krenemo da je obilazimo, shvatimo koliko je bogatstvo različitosti čini velikom. Imaš osećaj kao da obilaziš više država u isto vreme, a ja to činim sa pravom brazilskom energijom - kaže srpski Brazilac.

Tijago je, čini se, došao pravo sa Kopakabane da bi ne samo Brazilcima, nego i nama otkrio skrivene lepote Srbije. "Oplovio" ju je uzduž i popreko, postajući njen najbolji nezvanični ambasador. Zahvaljujući njemu, Brazilci su nam postali česti gosti, jer ih je na svom blogu "Dobrodošli u Srbiju" na portugalskom "inficirao" srpskim destinacijama i počeo da organizuje turističke ture.

Foto Privatna arhiva

- Na početku su me često pitali da li je sigurno da borave u Beogradu, dok se i sami nisu uverili da je to jedan od najbezbednijih gradova koji se zavoli na prvi pogled. Danas sve više obilaze i predivna srpska sela, zadivljeni gostoprimstvom meštana i netaknutom prirodom za koju ne znaju ni mnogi Srbi. Čak i ove godine, kada nas je korona zaključala, dočekivao sam Brazilce u velikom broju, jer je za nas Srbija bila jedna od tri otvorene evropske zemlje - priča Tijago, koji je već počeo da sanja na srpskom, što znači da se ovde prilično odomaćio.

Dok razgovaramo, teško je oteti se utisku da jedan stranac tako dobro govori naš jezik. Uporno mu tražimo grešku, postavljajući padeže kao klopku, ali uzalud. Svaka reč je savršeno izgovorena. Tijago skromno kaže da to ne znači da je genije, već da je samo bio dovoljno motivisan i uporan da progovori na jeziku zemlje u čije se prizore i kulturu zaljubio. Bio je to, priznaje, štreberski poduhvat, uz svakodnevno učenje iz udžbenika, slušanje muzike i gledanje filmova. Na kraju mu je ostalo samo da prestane da "lomi" jezik kod "ćevapčića" i "prestolonaslednika", a kada je i to savladao, počeo je Brazilce da uči srpski, a Srbe portugalski.

RONALDO PRE RONALDINjA?

IAKO dolazi iz zemlje fudbala, ne samo da ne može da se pohvali igračkim moćima, već kaže da je totalni antitalenat za najvažniju sporednu stvar na svetu. Ali zato između Ronalda i Ronaldinja "glasa" za prvog.

- On je, ipak, institucija, tu nema dileme - kaže kroz osmeh Tiago.

- Jezik je najbolji način da upoznaš nečiji mentalitet. A meni se srpski dopao, jer me podseća na brazilski. Mi smo, kao i vi, veseli i optimistični uprkos raznim problemima. Umemo da uživamo u sitnicama i da od običnih trenutaka napravimo praznik. Sreća je stvar odluke i zato poruka za 2021. godinu i jeste da se borimo samo za dobre stvari i dobre ljude - kaže srpski zet, nadajući se da će u narednih 365 dana dočekati svoje roditelje na aerodromu "Nikola Tesla" i uveriti ih zašto je baš ovde srećan.

Foto Privatna arhiva

Do tada će nastaviti da pravi najlepše razglednice iz Srbije, uživa u Prijepolju kod tazbine gde se praktično preselio pred najezdom korone. Ne žali se, jer mu prija pogled na Lim, Jadovnik, Zlatar i Uvac, a najviše taština kuhinja zbog čijih se pita i uštipaka malo i ugojio. Do sada se već navikao i na svinjokolj, koji mu je istina na početku bio kulturološki šok, iako se na čvarke i kobasicu od starta nije bunio. Sve mu je sada blisko, iako priznaje da mu se više dopada brazilska tradicija davanja deci oba prezimena, jer zašto bi majčino manje vredelo.

Nedostaju mu roditelji, more i tropska atmosfera, ali u Srbiji se udobno ušuškao Tijago Fereira. Ili, ako vam je draže, na srpskom - Jakov Kovač. Tako bi se otprilike moglo prevesti ime i prezime našeg Brazilca koji nas pasionirano uči koliko je lepa zemlja u kojoj smo rođeni.

Foto Privatna arhiva

BEOGRAD JE SVET

NA početku nije mogao da objasni prijateljima iz Rija zašto je "pao" na Beograd, jer ni sam nije imao odgovor. Sada zna.

- To je grad sa posebnom energijom. Ta mešavina kultura i otvorenost prema ljudima iz celog sveta čine ga istinskom metropolom. Sve nas velikodušno prima i dopušta da ostavimo svoj pečat - kaže Fereira, koji je angažovan i u Udruženju "Srbija za mlade" i učestvuje u brojnim lokalnim projektima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)