OGANJ IM PROGUTAO SVE OSIM ZIDOVA: Kada se sudbina obruši na sirotinju najčešće nema milosti (VIDEO)

Z. NIKOLIĆ

06. 11. 2020. u 14:05

KADA se sudbina obruši na sirotinju najčešće nema milosti. Tako su pre desetak dana surovi plameni jezici progutali ceo sprat kuće u Malom Požarevcu, u kojoj žive Nada i Aleksandar Bećiraj sa šestoro dece, od kojih je najstarije tek krenulo u prvi razred osnovne škole.

ОГАЊ ИМ ПРОГУТАО СВЕ ОСИМ ЗИДОВА: Када се судбина обруши на сиротињу најчешће нема милости (ВИДЕО)

Foto M. Anđela

Otac Aleksandar radi u zanatskoj radnji za obradu drveta i nameštaja. Majka Nada trenutno ne može da traži zaposlenje, jer su joj šestoro mališana glavna preokupacija.

Deca nas razdragano dočekuju, raduju se poseti, otvoreni su, nasmejani, radoznali... Toplo jesenje vreme dopušta im da se igraju u dvoršitu, pokazuju nam okolinu kuće, bojažljivo podižu prstiće prema gornjem spratu na čijim prozorima se vidi garež od požara.
Sećamo se stare izreke kako je nekome dato da bude okružen novcem, a nekome decom.

BRIGA Nada sa svojih šestoro mališana, Foto M. Anđela

Teško to dvoje ide zajedno. Potom nas majka Nada vodi na gornji sprat i uvodi u tešku životnu priču.

Prate nas sedmogodišnja Jelena, a godinu dana manje ima Jovana. Lazar ima pet godina, Ilija četiri, a na kraju su, kao "šlag na tortu", stigli blizanci Mateja i Milan koji su sada dvogodišnjaci.

Dečaci su uredno, vrlo kratko podšišani, a devojčice vidno ponosne jer su došli gosti.

- Nedavno nam je jedna organizacija pomogla da opremimo dom i da mališanima omogućimo školovanje i odrastanje - govori Nada Bećiraj. - Njima smo bili veoma zahvalni, ali velika nesreća je htela da sve to izgori u požaru. Vatrogasci su nam kasnije rekli da je uzrok najverovatnije bila grejalica.

POPREKO

MAJKA Nada Bećiraj objašnjava kako petoro dece spavaju na jednom krevetu. Istina, postariji krevet se rasklapa, ali opet ne pruža široku postelju. Na radoznalo pitanje kako svu decu može da smesti u tako mali prostor, ona vispreno odgovara:

- Popreko!

Plamen je progutao sav nameštaj, krevete i posteljinu koju su koristila deca. Bećiraji su imali jednu sobu u kojoj su spavali mališani, dok su njih dvoje sa blizancima delili drugu prostoriju.

- Izgoreo je i kompjuter za koji smo dugo štedeli - dodaje Nada. - Vatra je odnela frižider, televizor, svu dečju i našu garderobu...

Stradalnici Bećiraj najpre su se smestili kod Nadinih roditelja u Ivanči, ali to je bilo kratkog daha, jer je njihov životni prostor vrlo tesan i sa toliko dece bilo je nemoguće opstati. Za to vreme Aleksandar i Nada su uložili sve svoje umeće da dve prizemne prostorije, koje je požar poštedeo, nekako urede da budu privremeni smeštaj za njih osmoro.

Foto M. Anđela

Gledamo kuhinju koja je istovremeno i mesto gde cela porodica spava. U jednom krevetu su roditelji i jedno dete, u drugom ostalih petoro mališana.

Zabrinuta majka otvoreno kaže da se nada da će se javiti bar neko od dobrih ljudi kako bi im pomogao. Teško će, kaže, sve ovo izgurati sami.

PRADEDA SE DOSELIO SA KOSMETA

NAJSTARIJE dete porodice Bećiraj, Jelena, ove jeseni je krenula u prvi razred i majka je svakodnevno ispraća u školu i dočekuje u povratku. U međuvremenu, deca se igraju sa pradedom Fuadom, dok je deda Slađan zaposlen u limarskoj radnji. Pradeda je pre nekolio decenija u Mali Požarevac došao sa Kosova i Metohije. Druga po starini je Jovana, koja nam sa ponosom pokazuje svoj prvi udžbenik na kojem piše "Predškolac". Dečaci su još mali da bi im školske brige privlačile pažnju, pa su nasmejani i krupnooki više okrenuti igrama na livadi na kojoj novembar još nije pokazao zube.

Istina je da imaju malu baštu kraj kuće koja im koliko-toliko pomaže da se prehrane.

Nemaština Ostala im samo dva ležaja, Foto M. Anđela

- Vatra nam je progutala sve što je neophodno za decu, pa nam je sada vrlo teško da se vratimo u normalan život - vapi Nada Bećiraj. - Imamo ove kućne zidove, i dobro je da imamo krov nad glavom, ali sada nam sve ostalo nedostaje. Plamen je progutao sve...

Tuga Najstarija ćerka domaći piše na stepenicama, Foto M. Anđela

Ni sada, verovatno, niko ne bi čuo za nevolju ove porodice, da nam njihovu tešku sudbinu nije dojavila brižna žena iz susedstva. Za Dragicu Ilić Velimirović komšinica Nada kaže da je divna žena, i da joj donese ponekad neku od potrepština kako bi pomogla deci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)