ZVAO ME JE ĆERKA LIBIJE: Nekadašnja glavna medicinska sestra Muamera el Gadafija i ove godine dala čitulju za godišnjicu smrti

Novosti online

20. 10. 2020. u 11:05

ЗВАО МЕ ЈЕ ЋЕРКА ЛИБИЈЕ: Некадашња главна медицинска сестра Муамера ел Гадафија и ове године дала читуљу за годишњицу смрти

Nada Sekulić / Foto Z. Jovanović

Oni koji redovno prate čitulje u novinama danas su sigurno zapazili i objavu povodom devete godišnjice smrti nekadašnjeg vođe Libijske Džamahirije Muamera el Gadafija.

Ovu čitulju, kao i svake godine na ovaj dan, objavili su Nada i Đuro Sekulić. Nada je nekada bila glavna medicinska sestra u bolnici "Ajda" u Tripoliju u kojoj su se lečili samo pukovnik, članovi njegove porodice i porodica četiri najbliža saradnika.

Nada je prošle godine ovim povodom razgovarala sa novinarkom “Novosti” Jelenom Matijević, koja je zabeležila zanimljive detalje o Nadinom boravku i radu u Libiji tih godina.

- Bila sam deo medicinskog tima koji je svakodnevno bio sa njim - priča Nada. - Gde on, tu i mi. Istina, lekari su se povremeno menjali, a samo glavni doktor iz Pakistana i ja smo bili s njim. Neprekidno dve godine. Imao je beskrajno poverenje u nas. Zanimljivo je da su mu i kuvari, pomoćno osoblje, kućna posluga, treneri koji su radili sa njegovom decom, vozači... uglavnom bili Srbi. Vremenom sam shvatila da je naš narod posebno voleo i divio mu se, jer je poznavao istoriju. Bio je obrazovan čovek, plemenit, iskren borac za bolji život svog naroda. Bojim se da se u Libiji nikada više neće roditi čovek kao on, da taj divni narod nikada više neće imati takvog vođu - ispričala je tada Nada Sekulić.

Nada Sekulić sa Gadafijem / Foto privatna arhiva

Naša sagovornica je 1985. godine, posle smrti dva člana najuže porodice, odlučila da preko Zavoda za tehničku saradnju sa prijateljskim nesvrstanim zemljama, ode na privremeni rad u Libiju. Zbog dugogodišnjeg iskustva u hirurškim salama, raspoređena je u bolnicu u Bengaziju.

- Posle nepuna dva meseca, jedne večeri početkom oktobra, kako i zašto ne znam, došao je blizak pukovnikov saradnik i rekao mi da je odlučeno da budem deo Gadafijevog medicinskog tima - govori Nada.

Čitulja za Gadafija

- Nisam verovala, sve dok se, sat i po posle ponoći, nije pojavio na vratima - seća se Nada. - Ušao je sa širokim osmehom i pružio mi ruku, što je bio znak posebne pažnje. Rekao je: "Ja sam Muamer Gadafi", a moja reakcija je bila: "Ja sam Nada Minić." Trema je odmah prošla jer sam imala utisak da sam sa nekim najrođenijim. Na naredno pitanje da li bih radila za njega odgovorila sam da bi mi bila čast.

Otišla je godinu i po posle bombardovanja Libije 1986, jer su sankcije bile takve da više nije bilo uslova za život i rad. Na rastanku, od gospođe Safije dobila je zlatan privezak koji nosi samo u posebnim prilikama, a od pukovnika sat sa njegovim likom koji joj je na ruci, evo, već tri i po decenije.

SUSRET U BEOGRADU

KADA je 1989. došao na Samit nesvrstanih u Beogradu, samo pola sata po sletanju na aerodrom, pozvao me je njegov prvi saradnik i rekao da sa suprugom što pre dođem - seća se Nada. - Za nepun sat bili smo kod njega. Iako je, taj beduin u srcu, na Dedinju tada imao šatore, primio nas je u Tolstojevoj 2, raširenih ruku, sa širokim osmehom prijateljstva. Tada je upoznao i mog supruga. Pitao ga je da li me dobro pazi i rekao mu: "Moraš je čuvati, Nada je ćerka Libije". To je bio naš poslednji susret.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

buki

20.10.2020. 13:45

Mene je tekst rasplakao, a kako li je tek jadnim Libijcima? Koliko su te Zapadne hijene moćne i podmukle, najbolje se vidi na stanovnicima Libije, gde je 90% živelo u blagostanju za vreme Gadafija. Zapad je ipak uspeo da ovih 10% naoruža, pretvori u glavoseče i izazove krvavu revoluciju koja je dovela do ubistva ovog velikog ČOVEKA. Kako im je sad vidimo svi, a najbolje oni.

vladimir

20.10.2020. 16:04

Predsednika Gadafija sam imao čast upoznati kao pitomac u Karlovcu 1971. godine. Došao je da obiđe svoje studente. Veoma je cenio i poštovao Srpski naroda i poverenje koje je imao u naše stručnjake. Drugi put sam ga video posle operacije koju je izveo naš najbolji stručnjak dr Novak Vukoje iz Novog Sada. Pozdrav za doktora. Izlečio ga od hrkanja. Tad je rekao : "Da samo Srbima sme dozvoliti da skalpelima uđe u njegovo grlo". Pomagao je Srbiju naftom i novčano za vreme bombardovanja od zločinačke NATO alijanse. Zvanično Libija je 1951. godine bila najsiromašnija zemlja u svetu. Za vreme 42 godine vladavine Gadafi je učinio za svoju zemlju više nego što su uradili zajedno svi demokratski predsednici i premijeri demoktatskog zapada za isti period. Libija je imala nabolji život građana i visoke standarde u odnosu na najrazvijenije države sveta. Svaki glas je vredeo isto. Svi građani su imali besplatno: školovanje, lečenje, svaki punoletni građanin je dobio stan, besplatno je bilo TV, telefoni, kamate na kredite su bile 0 % , a cena benzina je bila 0,53 dolara za 5 litara. Svaki građanin je dobijao 450 $ mesečno od državne prodaje nafte. Kod kupovine auta država je plaćala pola cene. To se sve smstralo civilizacijskim dostignućem. Izgradio ie projekat Velika Reka kojim se snabdevali gradovi najkvalitetnijom vodom. Zanimljivo da je tu vodu otkrio naš sugrađanin iz Niša. Rezerve vode bile su za 6 milijardi godina. I taj projekat je zločinački bombardovan. Sram ih bilo jer je voda najbitnija životna potreba. Kad su pitali Gadafija zašto spava u šatoru, rekao je : "Da mu je to želja i čast dok poslednji njegov stanovnik ne dobije stan". Njegova vizija je bila dalekosežna. Prikupio je 300 milijardi dolara za finansiranja zajedničke valute za ceo Afrički kontinenat sa zlatnom podlogom. Libija je imala i mnogo zlata, više nego što su imali Engleska, Francuska i Italija zajedno po glavi stanovnika. Sve su ovo bili razlozi zbog kojih ga je zapad ubio i vratio Libiju u kameno doba. Sad u Libiji vlada haos, rat i beznađe . Libijsku naftu sisaju kao da je njihova. Zlato se i ne zna ko je pokrao, a bilo je preko 180 000 kilograma. Zapadne mračne sile nisu mogle da se pomire sa tim da 53 afričke zemlje ne koriste Fiat valute, lažni petrodolar. Da se nafta prodaje i za druge valute, zlato, tehniku, i druge vredne tehnologije. Vojna mašinerija zapada je silom htela da očuva bezvredni petro dolar. Ulogu Gadafija preuzima Iran i svoju naftu prodaje za avione, traktore, belu tehniku,hranu, lekove, zlato,i za sve što ima unutrašnju vrednost. Zato se zapad okomio i na njih pod raznim izgovorima i sankcijama. Ali ova država stare civilizacije je tvrđi orah.

Miroslav

21.10.2020. 22:00

@vladimir - За Владимира, Поштовани, из Вашег коментара претпостављам да сте Нишлија. Како могу да ступим у контакт са вама.

Anita

20.10.2020. 19:16

Śteta za Gadafija, takav državnik se više neće roditi a jos veća šteta za Libijski narod. Neka ti je laka crna zemlja veliki čoveče, prijatelju Srbije!!!???.

prellee

20.10.2020. 21:36

Ubiše ga velike demokrate, Hilari koja se grohotom smejala iradovala njegovoj smrti, uvrnuti Sarkozi koji je mislio da ubistvom Gadfija neće mu vratiti dugove za kampanju, Cameron koji odvoji UK od EU i masa drugih "stručnjaka" dobronamjernika, sa tog humanog Zapada. Pokoj duši velikom vođi Muameru Gadafiju, vođi napredne Libije.