VITEZOVI OPET USRED SMEDEREVA: Dva vikenda zaredom "Srednji vek" u malom gradu tvrđave (FOTO)

J. ILIĆ

12. 10. 2020. u 06:55

MALI grad Smederevske tvrđave ponovo je ugostio vitezove.

ВИТЕЗОВИ ОПЕТ УСРЕД СМЕДЕРЕВА: Два викенда заредом Средњи век у малом граду тврђаве (ФОТО)

Foto N. Živanović

Kao što je prošle godine započeto svetskim prvenstvom u srednjovekovnim viteškim borbama, spektakularanom "Bitkom nacija", ovog oktobra, tokom dva vikenda, minulog i sledećeg, 17. i 18. oktobra, na Tvrđavi se održava "Viteški oktobar u Smederevu".

Prelaskom mosta, na ulasku u Mali grad Smederevske tvrđave, uz zvuke srednjovekovne muzike, posetioci su od subote, praktično "zakoračili u srednji vek".

Radionice sa kožom i drvetom, zvuk udarca čekića u nakovanj, privlačili su pažnju prolaznika, a objava viteških borbi u ringu na svakih sat vremena započinje zvukom rogova i najavom boraca.

NAJBOLjE SVETSKO PRVENSTVO

GRAD Smederevo je zajedno sa viteškim udruženjem "Beli orlovi", kao organizatorima, prošle godine dobio i priznanje. Reč je o nagradi za najbolje organizovano svetsko prvenstvo u borbi vitezova.

Izložbe oklopa i oružja iz tog perioda postavljene su po srednjovekovnim šatorima i štandovima unutar Malog grada, a tu su i streličarske mete, kao i one za sekire i koplja. Te veštine, uz kratku obuku, dostupne su svakom ko u njima želi da se oproba.

Za naredni vikend, u planu je da, pod okriljem mraka, uz svetlost vatre sa baklji, bude odigrana igra vatre i mača. Autentičan ples sa vatrenim rekvizitima, borbe sa zapaljenim mačevima i tzv. bljuvanje vatre, obeležiće kraj programa.

Epidemija virusa korona je omela održavanje festivala "Vitezovi i legende", prvobitno planiranog za maj, pa potom odloženog za septembar, a svrha ove oktobarske manifestacije jeste da Smederevo ostane na svetskoj mapi viteških destinacija i pripremi se za sledeću godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri