HOBI KREATIVNOG SOMBORCA: Od škarta pravi ukrase

Jovica Bekić

02. 08. 2020. u 14:00

SOMBORAC Endi Vaš (31), stručni saradnik u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta, slobodno vreme provodi u stolarskoj radionici.

ХОБИ КРЕАТИВНОГ СОМБОРЦА: Од шкарта прави украсе

Foto privatna arhiva

Od starih odbačenih predmeta, poput točkova, panjeva, starih greda, raznih metala - stvara nove.

- Nema ništa lepše nego kada nečemu, kao što je recimo stari odbačeni točak, ili panj koji je bio predodređen da završi u vatri, date novi "život" i novu namenu, a pritom dođe do izražaja lepota tog predmeta. Oduvek sam voleo prirodne materijale, pogotovo lepotu obrađenog i izlakiranog drveta, što mu daje onaj prirodni i najlepši izgled - ponosno kaže Endi.
Ideja izrade lustera je došla sasvim slučajno kada je jedan drugar izjavio da bi želeo da ima u svojoj kući takav luster, otkriva ovaj vredni momak.

PODRŠKA

- VELIKU podršku u svemu što radim daju mi otac Ištvan i majka Klara. Nas ima osmoro dece i sve su nas izveli na put. Prošle godine, kada je najmlađi brat završio srednju školu, napravili smo roditeljima diplomu za sto godina našeg školovanja, kada se sabere osnovno i srednje obrazovanje - veli Endi, koji je četvrto od osmoro dece.

- Tog trenutka sam osetio izazov da li mogu da ga napravim, pa sam obećao da ću mu ispuniti želju. I tako je sve počelo. Tako je nastao i naziv made with love, baš zato što je bio izrađen od srca - veli Endi, koji je za obradu drveta počeo da se zanima još odmalena uz oca stolara, kojem je pomagao u radionici i tako usput pomalo učio zanat.

Endi sada, iz hobija, izrađuje lustere, ali pravi i sve što se može napraviti od drveta a da izgleda malo drugačije od klasičnih stvari. Tako je kao srednjoškolac počeo sa izradom maturskih tablona od drveta. Nije mu se dopalo da sve bude isto, po šablonu tabla-slika-natpis, pa je tako prvi tablon napravio za svoj razred, a onda je počelo poručivanje.

Foto privatna arhiva

Luster od drveta

- Najviše volim kada se ideja sama stvori i tada mislim da dobijem najbolje lustere, ali tu su i ideje sa interneta, kao i posebne želje naručioca. Od početnog stanja osnove koju radim, zavisi i vreme izrade proizvoda. Neke stvari, kao što su stare grede ili točkovi, zahtevaju dosta vremena za restauraciju, ali kada se uzme neki prosek, od početka izrade pa dok ne zasija, potrebno je od tri do sedam dana. Ono što me raduje jeste kada na licu kupaca vidim zadovoljstvo i da su dobili ono što su zamislili - priča naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)