DUBOREZ JUNACIMA SA KOŠARA: U Spomen-sobi u Kruševcu novi eksponat posvećen herojima sa legendarne Karaule

S. BABOVIĆ

06. 10. 2021. u 10:34

SPOMEN-soba posvećena hrabrim vojnicima u kasarni "Car Lazar" u Kruševcu dobila je novi eksponat, neobičan "mural" u duborezu posvećen junacima sa Košara.

ДУБОРЕЗ ЈУНАЦИМА СА КОШАРА: У Спомен-соби у Крушевцу нови експонат посвећен херојима са легендарне Карауле

TRAG Na "muralu" ispisana imena poginulih boraca, Foto S. Babović

Izrađen je srcem, a dopremljen je iz eparhije šumadijske, iz Rabrovca kod Mladenovca.

U grad na Rasini stigao je 25. septembra, povodom obeležavanja 40 godina od formiranja herojske 125. motorizovane brigade koja je podnela najveće žrtve na legendarnoj karauli. Sada je uz posebno osvetljenje, ovaj duborez postao neizostavni element postavke koja svedoči o junaštvu u odbrani svete srpske zemlje.

"Mural" je predat zastavniku Ivici Laziću, koji je određen za čuvara tradicije brigade.

Celu kompoziciju osmislio je sveštenik Vlada Jovanović iz Rabrovca, a oslikao ga umetnik Žarko Milanović. Otac Vlada kaže, za "Novosti", da je godinama slušao ispovesti preživelih heroja sa Košara.

- Na osnovu tih brojnih svedočanstava napisao sam i stihove, a meni najbliže srcu je pesma "Noć pre karaule" - kaže otac Vlada, čiji su stihovi o obraćanjima vojnika uoči pogibije, urezani u duborezu.

"Sine moj, sve sam to prošao sa tobom, iako te nikad pomilovao nisam..." - deo je stihova urezanih sa obeležjima jedinica koje su se borile na Košarama, porukama koje opominju da je najveća kazna - zaborav.

Foto S. Babović

Junaci su i oni koji su preživeli. Supruga jednog od njih, Ivana Spasić, došla je iz Mladenovca, prateći duborez.

- Izrada je počela 22. juna, a završen je i predstavljen najpre u Rabrovcu - kaže Ivana.

- Suprug svake godine dolazi u Kruševac, da oda počast svojim nastradalim drugovima saborcima. Imao je samo 20 godina kada je otišao na Kosmet...

U spomen-sobi Komande za razvoj Rasinske brigade, gde je postavljen mural, čuvaju se vredna svedočanstva o neustrašivoj tradiciji 125. motorizovane brigade koja je rasformirana 2008. Ukupno 80 pripadnika 125. brigade stradalo je na Košarama u odsudnoj borbi, a tokom celog vojevanja na toj karauli njih 92. Njihova imena su ipisana na muralu. Tu su i originalne fotografije sa Košara, mape, odlikovanja, priznanja, poruke sa fronta...

TENK T-54 ISPRED MEMORIJALA

ISPRED ovog memorijala, postavljen je i originalni tenk T-55 sa Košara, jedan od dva sačuvana, a korišćena u borbama na karauli. Pamti se da su izveli dotad nezabeležen manevar: sa nadmorske visine veće od 1.000 metara dejstvovali su na zatečene OVK teroriste. Kruševac je među prvim gradovima u Srbiji počeo da baštini junačku zaostavštinu s Kosmeta. Od prošle godine, pored Spomenika braniocima otadžbine u kasarni "Rasina", ispisano je svako ime heroja sa Košara na posebnoj spomen-ploči, a pored nje, zasađeno po jedno drvo.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri