ZLOČIN JE STRAŠAN, ALI NIJE GENOCID: Predstavljeni rezultati međunarodnih nezavisnih komisija o žrtvama u regionu Srebrenice tokom rata u BiH

V.N.

15. 09. 2021. u 09:11

U SREBRENICI se desio strašan ratni zločin, ali genocida, kao ni genocidne namere nije bilo.

ЗЛОЧИН ЈЕ СТРАШАН, АЛИ НИЈЕ ГЕНОЦИД: Представљени резултати међународних независних комисија о жртвама у региону Сребренице током рата у БиХ

Foto Radio Sarajevo

Ovo je poruka juče održane onlajn konferencije Fondacije "Gorčakov" i Međunarodnog instituta za razvoj naučne saradnje "Rezultati rada međunarodnih nezavisnih komisija:

Srpske žrtve u građanskom ratu u BiH 1991-1995. i žrtve svih naroda u regionu Srebrenice 1991-1995".

Profesor Rafael Izraeli, predsedavajući autorskog tima koji je istraživao stradanje Srba u Sarajevu od 1991. do 1995, kazao je:

- Ne želimo da budemo sudije, već samo da prezentujemo dokaze do kojih smo došli. A, dokazi koje publikujemo na akademskom nivou, kako bi bili zapisani i ostali budućim generacijama, pokazuju da, po definiciji, u Srebrenici nije bilo genocida, kao i da nije bilo ni genocidne namere.

Karijerni diplomata Vladislav Jovanović naglasio je da je u Srebrenici došlo do strašnog ratnog zločina, ali bez genocida, kao i da je ta akcija imala osvetničku nameru, takođe nedopustivu, ali nije imala nameru genocida.

- Za rat u BiH odgovorne su SAD jer su Aliju Izetbegovića ohrabrile da ne prihvati dogovor o proglašenju nezavisnosti po modelu koji je predložen na međunarodnoj mirovnoj konferenciji u Hagu 1991. Slobodan Milošević je tada govorio da će Srbija među prvima priznati nezavisnost BiH. Većeg demantija od toga nema da Srbija nije imala pretenzije prema BiH, kao i da iz Srbije nisu išle izjave spremnosti za rat. U tom sukobu, prve žrtve su bile srpske - naglasio je Jovanović.

Ističući da krivicu za ratne strahote ne treba tražiti na srpskoj strani, Jovanović kaže da su Srbi samo hteli principijelno rešenje, dok su se izjave spremnosti za rat mogle čuti s druge strane.

Akademik Elena Guskova naglasila je da u evropskim i svetskim politikama postoji teza da su u Srebrenici Srbi počinili genocid nad muslimanima, ali da genocida u stvari nije bilo kao ni 8.000 žrtava.

- Mnogobrojne akcije u BiH, pogotovu u Sarajevu, počinili su upravo muslimani oblačeći se u srpske uniforme, kako bi se Srbi predstavili kao narod koji je kriv za sve. Vrlo je važno da razgovaramo o tome, jer postoje pokušaji da nas uvuku u sistem evropske politike, a i Srbija i Rusija bi trebalo da se više suprotstavljaju tom procesu - kazala je Guskova.

Slavoljub Savić, predstavnik Ambasade Srbije u Moskvi, ukazao je da su Srbi potpuno dehumanizovani, a da su srpske žrtve iz tog rata postale nebitne svima osim njihovim najbližima.

- Ima više hiljada ubijenih civila i vojnika srpske nacionalnosti, naselja su očišćena.

Nažalost, ove žrtve oplakuju samo Srbi i njihovi najbliži, a danas kada se spomene Srebrenica postoje samo muslimanske žrtve stradale u julu 1995. Sve ono što se dogodilo pre toga u Bratuncu i Srebrenici kao da je izbrisano - rekao je Savić.

Vladislav Jovanović, Elena Guskova, Rafael Izraeli, Foto D. Milovanović, I. Marinković, Arhiva

INCKOVO ODVLAČENjE PAŽNjE

OSVRĆUĆI se na postupak prethodnog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da na kraju mandata, neobičnom naredbom proglasi novo krivično delo: zabranu osporavanja genocida u Srebrenici, Vladislav Jovanović je rekao:

- Pitanje je da li je to osveta Incka Srbima koji su mu se stalno suprotstavljali ili je deo političkog procesa koji je bio u toku. Kroz taj zakon se treba postići više stvari, pre svega u RS, da se stavi ljaga na nju o odgovornosti za genocid, da se izazove podela u Srpskoj. Ali pitanje tog "edikta Incka" ima i manje vidljivu, još značajniju ulogu: da se odvuče pažnja sa dokaza dve međunarodne komisije, sastavljene od najistaknutijih i najkompetentnijih ličnosti, koje su došle do zaključka da je u Srebrenici došlo do strašnog zločina, ali da nije izvršen genocid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere