BANAT NA TRADICIJU MIRIŠE: Udruženja koja čuvaju stare zanate i jela, iz pet sela Vojvodine, deo projekta UN o osnaživanju žena (FOTO)

B. Grujić

25. 08. 2021. u 13:00

KADA po ugledu na majke i bake, žene na Tamišu peru vunu - najbolju za jorgane i džempere, kada pripremaju sir od bundeve ili originalnu pitu od rukom tegljenih kora, ili kada platna ukrašavaju banatskim vezom, to nije samo čuvanje tradicije i beg u prošla vremena, već svojevrsna misija baštinjenja pravih vrednosti i predstavljanje autohtonih proizvoda tipičnih za Banat, ravnicu i ljude koji tu žive.

БАНАТ НА ТРАДИЦИЈУ МИРИШЕ: Удружења која чувају старе занате и јела, из пет села Војводине, део пројекта УН о оснаживању жена (ФОТО)

Foto Arhiva

Podrška razvoju preduzetništva seoskih žena u Banatu, samo je jedan segment projekta, koji sprovodi Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Uz finansijsku podršku EU vrednu 17,3 miliona dinara, počeo je krajem jula, a Zrenjaninski edukativni centar, jedna je od pet organizacija, koje ravnopravno učestvuju u raspodeli ovih sredstava.

KOORDINATOR Radoslava Aralica, Foto B. Grujić

- Lepo je što se naš projekat našao među pet odabranih, a planirane aktivnosti su nastavak onoga što već godinama radimo i intenzivno sarađujemo sa seoskim udruženjima žena - kaže Radoslava Aralica, koordinatorka u Zrenjaninskom edukativnom centru.

- U narednih godinu dana, koliko traje projekat, dalje ćemo intenzivno razvijati ideje i promociju autohtonih proizvoda seoskih udruženja žena iz Boke, Iđoša, Mokrina, Lazareva i Belog Blata.

U planu je, kako kaže naša sagovornica, proširivanje saradnje i uključivanje još pet novih udruženja žena iz sela u Banatu, koja će dobiti podršku u razvoju preduzetničkih ideja i promociji proizvoda karakterističnih za Banat. A, koja će to sela biti tek treba da se odluči. Kao što u Lazarevu žene poreklom iz Bosne prave originalne pite krompiruše i zeljanice, u Iđošu sir, slatko i pekmez od bundeve, Belom Blatu džem od jagoda, a u Mokrinu kožne tašne sa banatskim vezom, postoji još mnogo proizvoda koji su odlika drugih sela.

Foto Fejsbuk

Prethodne dve godine, u okviru programa podrške razvoju preduzetništva, žene iz ovih sela u Banatu, uz podršku Zrenjaninskog edukativnog centra, formirale su mrežu Banatski divan i zajednički brend "Pletenia", pod kojim će na tržištu plasirati svoje originalne proizvode, kao što su vuna za jorgane, sir od bundeve, slatko i džem od jagoda, pite, kožne torbe sa banatskim vezom.

- Epidemija korone zaustavila je ceo svet, pa i nas, ali sada intenzivno krećemo u ostvarivanje druge faze projekta i promociju brenda i posebno njegovu internet prodaju, uz stručne treninge za vođenje biznisa i marketinga - dodaje Radoslava Aralica, jedna od osnivača organizacije koja će u januaru naredne godine, obeležiti 20 godina uspešnog rada na poboljšanju ekonomskog i socijalnog položaja žena i suzbijanju svih oblika nasilja i diskriminacije prema ženama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)