VRUĆINA OTERALA I KUPAČE SA DRINE: Talas vreline koji je započeo početkom ove sedmice je dostigao vrhunac, sa temperaturama oko 40 stepeni

E. V. N.

14. 07. 2021. u 21:26

SUNCE je u sredu pržilo širom Srbije. Talas vrućine koji je započeo početkom nedelje danas je dostigao svoj pik, a živa u termometru bila je iznad 40. podeoka.

ВРУЋИНА ОТЕРАЛА И КУПАЧЕ СА ДРИНЕ: Талас врелине који је започео почетком ове седмице је достигао врхунац, са температурама око 40 степени

Foto N. Živanović

Gradovi su bili gotovo pusti, a iz kuće je izlazio samo ko je morao. Najviše posla širom naše zemlje bilo je za ekipe Hitne pomoći. Vrućina je u malozvorničkom kraju čak oterala i kupače sa Drine kod Železničkog mosta, što se odavno ne pamti.

Posebno vrelo je bilo na jugu Srbije. Na ulicama Niša bio je tek pokoji prolaznik, ali i radnici koji rekonstruišu Tvrđavski most i gradski trg. Bilo je i mnogo posla za ekipe Hitne pomoći koji su za 24 sata intervenisali čak 113 puta. Fontana u centru Vranja ostala je bez vode u najvrelijem delu dana, na temperaturi od 33 stepena u hladu. U Vranju, fontana u samom centru grada, presušila je u sredu po najžešćoj vrelini, pa je omiljeno mesto za osveženje ostalo i bez vode i bez ljudi.

Foto M. G.

Vrelina nije zaobišla ni Vojvodinu. Potraga za osveženjem je bila glavna tema razgovora među Novosađanima. Žitelji Srpske Atine su se, posebno u podnevnim časovima, kada je živa u termometru prešla 38. podelak, uglavnom uputili prema Štrandu, najlepšoj plaži na Dunavu, dok je po baštama kafića i restorana u centralnim gradskim ulicama, bilo mnogo manje gostiju nego obično. Na vrelih 40 stepeni u centru Zrenjanina, gotovo da nigde nije bilo žive duše, a identična slika bila je i u drugim gradovima severne srpske pokrajine.

Vrilo je i u Požarevcu, Negotinu, Smederevu, Kragujevcu, Nišu... Velike vrućine opustele su i dečje parkiće, ali i gradski parkove, a i mnogobrojne tezge na pijacama ostale su prazne, jer prodavci nisu ni došli. Oko 3.500 Jagodinaca spas od vrućina potražilo je u akva-parku, a u ovom gradu se posebno vodilo računa o životinjama u zoo-vrtu koje su zaposleni često tuširali i punili im kade kako bi se sami rashlađivali.

- Najteže je tibetanskom ogrličaru, mrkom medvedu i lamama. Bengalski tigrovi imaju bazen u kome se sami rashlađuju, a životinjama u terarijumu je najbolje, jer njima je temperatura uvek oko 30 stepeni - kaže vodič Marina Stojanović u jagodinskom zoo-vrtu.

Rashlađenje Tigrovi u jagodinskom zološkom vrtu, Foto Z. Gligorijević

TRI POŽARA U KIKINDI

VISOKE temperature i samozapaljenje, mogući su uzroci tri požara koji su se u utorak dogodili na periferiji Kikinde. Gotovo u isto vreme gorelo je kod Železničke stanice, na poljoprivrednom zemljištu pored puta od Kikinde ka Bašaidu, a najveću povšinu, oko 40 hektara, vatra je zahvatila u ataru prema Novom Miloševu, gde je gorela strnjika.

Najdramatičnije, ipak, bilo je kod Železničke stanice, ali su sva tri požara ugašena posle nekoliko sati. I u Mudrakovcu kod Kruševca goreli su trava, nisko rastinje, četiri voćnjaka, zasad malina i parcela sa slamom površine od oko tri hektara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!