PRODAJEMO RECEPT ZA DUG VEK HRANE: Prvi startapi iz Srbije osvajaju tržište Kine svojim neobičnim idejama

J. Su. - S. B.

24. 02. 2021. u 15:42

ПРОДАЈЕМО РЕЦЕПТ ЗА ДУГ ВЕК ХРАНЕ: Први стартапи из Србије освајају тржиште Кине својим необичним идејама

Prostor u Nihub

TRI srpska startapa B-Fresh, ServerBytes i Glober pobednici su onlajn takmičenja Serbia to China pa će ogromnom kineskom tržištu ponuditi inovativna softverska rešenja i "formulu" za produžetak svežine namirnica.

Uz podršku Privredne komore Srbije (PKS) i kineskih partnera, dobili su priliku da se povežu sa investitorima i finansijskim savetnicima, stvaraju i prodaju inovativne proizvode u Kini i nastave dalji rast i razvoj.

Zbog pandemije, prvo će otvoriti virtuelnu kancelariju u okviru Nihub-a, kineskog akceleratora i inovacionog centra za startape iz inostranstva, i dobiti besplatno finansijsko savetovanje.

- Kako je Kina najveći svetski izvoznik igara, ovo je prilika za širenje našeg biznisa - navodi Dejan Dimčić, suosnivač kompanije koja pomaže programerima i kompanijama da brže razviju svoje igre korišćenjem samo jedne backend platforme. - Osim logističke podrške Nihub-a važno je i povezivanje sa velikim igračima na polju razvoja igara i potencijalnim investitorima u gejming industriji. Takmičenja, kao i svaka prilika za predstavljanje startapa, bitan su period u razvoju. To je šansa da se svet upozna sa proizvodom, da dobijete validne kritike i ostvarite nove konekcije i partnerstva - objašnjava Dimčić.

Kada se steknu uslovi za putovanja i virus korona se stavi pod kontrolu, predstavnici tri startapa otputovaće u sedište Nihub-a u Hangdžou gde godinu dana mogu besplatno da koriste poslovni prostor u akceleratoru.

Kompanija B-Fresh Technologies pruža inovativna rešenja za produžetak svežine namirnica čime rešavaju problem prehrambenog otpada.

-

Žiri Serbia 2 China

Nadamo se da ćemo uspeti da uspostavimo kontakte sa investitorima, pokrenemo proizvodnju u Kini i nađemo partnere za licenciranje naše tehnologije - kaže Zorica Branković direktorka kompanije B-Fresh Technologies. - Naši proizvodi su biopolimerne emulzije sa antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima koje duplo produžavaju rok trajanja hrane.

U kompaniji Glober ne kriju zadovoljstvo i velika očekivanja od saradnje sa kineskim inovativnim centrom.

- Naš startap pruža platformu za strateško i operativno upravljanje prodajnim mrežama kompanijama u sektorima poput bankarstva i trgovine - objašnjava Jelena Petković, direktor u Glober-u.

Domaći startapi prepoznaju probleme na globalnom tržištu i nude univerzalna i kvalitetna rešenja, ističe Jelena Grubor Stefanović, direktor Predstavništva PKS u Šangaju.

- Kineska vlada uvela je niz podsticajnih mera i opredelila značajna sredstva za ulaganje u preduzetništvo, inovacije i visoke tehnologije - kaže Grubor Stefanovićeva. - Kancelarija PKS u Šangaju prepoznala je to kao veliku šansu za povezivanje naših inovativnih kompanija sa partnerima u Kini. Srbija ima dobre startape i potencijal da se uspešno postavi na globalnoj tehnološkoj mapi, pa i u drugoj najvećoj ekonomiji sveta.

Lukas Rondez, izvršni direktor Nihub-a, kaže da su veoma zainteresovani za inovacije u Srbiji.

- Iako smo fizički veoma udaljeni, distanca ne postoji jer govorimo istim jezikom inovacija. Otkrili smo da Srbija ima razvijene visoke tehnologije, odlične kompanije i inovativni način razmišljanja. Ovo je samo početak odlične saradnje - poručuje Rondez. - Drago nam je što će srpske kompanije doći u Kinu, a radujemo se odlasku kineske delegacije u Srbiju.

Prostor u Nihub

Organizatori takmičenja

TAKMIČENJE Serbia to China organizovali su krajem januara PKS i Nihub. Partneri su NTP Beograd, NTP Niš, Poslovni inkubator Novi Sad, ICT HUB VENTURE, NiCAT klaster.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)