MINISTAR MILATOVIĆ: „Dva oka u glavi“ kao zajedničko tržište

V. N.

02. 07. 2021. u 10:34

BUDUĆNOST naših privreda, ne samo Crne Gore i Srbije, već svih zemalja Zapadnog Balkana jeste integracija u jedinstveno tržište - slobodan protok robe i usluga bez poslovnih barijera, a koje će kao takvo biti konkurentnije u okviru zajedničkog evropskog tržišta, poručuje u intervjuu za "Preduzetnik" Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja Crne Gore:

МИНИСТАР МИЛАТОВИЋ: „Два ока у глави“ као заједничко тржиште

Foto Arhiva

 -Naše države i naša tržišta su mala, zbog čega treba da stvorimo jedinstveno tržište i jedinstveni investicioni prostor. Pandemija virusa korona nas je naučila da privrede i predstavnici vlada moraju tesno da sarađuju, kako bi se postigli najbolji rezultati.

Srbija je za Crnu Goru više od ekonomije i obrnuto, kaže Milatović.

- Dve zemlje vezuju zajednička istorija i dobri odnosi, prijateljski, rodbinski ali i ekonomski, i njihova međuzavisnost je prirodna.

Očekuje se otvaranje predstavništva Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana u Podgorici.

Foto Arhiva

Jakov Milatović

ZA LUKU BAR SRBIJA VAŽNO TRŽIŠTE

- Na ovaj način će se kompletirati proces intenziviranja saradnje između privrednika u regionu, a na jesen planiramo organizaciju velikog privrednog foruma gde bi nova Vlada Crne Gore predstavila viziju srpskim privrednicima jer smatramo da je Srbija najznačajniji spoljnotrgovinski partner Crne Gore.

Sektori u kojima ima najviše mogućnosti za saradnju su trgovina, turizam, inovacije i tehnološki razvoj, ističe ministar i ukazuje da Luka Bar predstavlja jedan od najvažnijih privrednih resursa Crne Gore i ima ogroman potencijal za uspostavljanje privrednih veza kako sa zemljama u okruženju, tako i širom sveta.

- Jedno od najvažnijih tržišta za Luku Bar predstavlja tržište Srbije, zbog blizine kao i saobraćajne povezanosti koja će, verujemo, u budućnosti biti još i bolja. Ovome u prilog govori i najnoviji dogovor Luke Bar i kompanije MonteKargo sa kompanijom "Zi Đin" iz Bora. Verujemo da će mnoge kompanije iz Srbije u narednom periodu proširiti ili započeti saradnju sa Lukom Bar, rekao je Milatović.

Bolja saobraćajna povezanost obe države, po rečima crnogorskog ministra, unapređenje putne i železničke infrastrukture, ostaje glavni preduslov za ostvarivanje punog kapaciteta Luke Bar za servisiranje potreba njenih klijenata kako u Srbiji tako i na tržištima Srednje Evrope.

Ministar je takođe ukazao na mnoge prednosti poslovanja i ulaganja u Crnoj Gori koja ima veliki poljoprivredni, turistički, hidroenergetski potencijal. Poslovanje u Crnoj Gori podrazumeva i brojne pogodnosti i olakšice. Poreski sistem za strane investitore isti je kao za domaće firme.

ZAJEDNIČKI GRANIČNI PRELAZ U ŠTO KRAĆEM ROKU

Otvaranje zajedničkog graničnog prelaza Gostun-Dobrakovo bi definitivno doprinelo boljem i bržem poslovanju. Naša delovanja moraju biti promptna kako bismo ga uspostavili u što kraćem roku, poručuje Milatović.

Mladen Đorić iz Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije ističe da osim robne razmene, između Srbije i Crne Gore postoje realne mogućnosti za veće međusobne investicije, uspostavljanje viših oblika privredne saradnje i uključivanje srpskih i crnogorskih kompanija u kapitalne infrastrukturne radove kao što je izgradnja auto puta Bar – Boljare i deonica auto-puta Miloš Veliki od Požege do Boljara, koji će dati nov zamajac u boljoj povezanosti ne samo naše dve zemlje, već čitavog regiona Zapadnog Balkana sa Evropom.

Foto Arhiva

Dušan Knežević Zlatiborac

CRNA GORA ŠANSA ZA SRPSKU INDUSTRIJU MESA

Kompanija “Zlatiborac” prisutna je na crnogorskom i tržištima regiona skoro dve decenije. Crna Gora najviše mesa uvozi iz Srbije što predstavlja ozbiljan potencijal i šansu za srpsku mesnu industriju posebno kada se uzme u obzir buduća tendencija postkoronarne stabilnosti tržišta, rasta potrošnje i oživljavanja turizma, rekao je Dušan Knežević, generalni direktor “Zlatiborca”.

- Sa crnogorskim partnerima imamo veoma dobru saradnju, visok nivo poverenja, poštovanja i razumevanja i to je osnova zajedničkog strateškog nastupa na tržištu i ostvarenja rezultata. "Zlatiborac" na crnogorsko tržište izvozi kompletan asortiman iz svog proizvodnog portfolija, dominiraju naši tradicionalni fermentisani proizvodi, ali sve je veći i rast prodaje naših polutrajnih proizvoda, objašnjava Knežević.

Za srpske kompanije prednosti crnogorskog tržišta su ogromne, a to su kompatibilnost privreda, blizina tržišta, saobraćajna infrastruktura i njen uticaj na organizaciju i cenu transporta, logistiku, distribuciju, brzu, efikasnu i sigurnu isporuku proizvoda, dok će buduća izgradnja auto-puta još više pospešiti i unaprediti privredne veze.

ROBNA RAZMENA

UKUPNA robna razmena između Srbije i Crne Gore u 2020. vredela je 751,6 miliona evra, 12,3 procenta manje u odnosu na 2019. godinu. Suficit u robnoj razmeni je 622,7 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)