UNIŠTIO NAM VOJSKU, KRIVE MU "NOVOSTI": Dragan Šutanovac ćuti o posledicama svog petogodišnjeg upravljanja sistemom odbrane

E. V. N.

17. 05. 2021. u 09:00

JEDINA odbrana koju Dragan Šutanovac, suočen sa katastrofalnim rezultatima politike koju je kao ministar sprovodio, može da iznese jeste - zamena teza, prostakluk i primitivizam.

УНИШТИО НАМ ВОЈСКУ, КРИВЕ МУ НОВОСТИ: Драган Шутановац ћути о последицама свог петогодишњег управљања системом одбране

Foto A. Stanković

Sa istim žarom sa kakvim je ispunjavao strane naloge prilikom "reformisanja" Vojske Srbije, današnji lider nevladine organizacije Savet za strateške politike, ponovo se obrušio na "Novosti", čiji tekstovi ne odgovaraju njegovom poimanju istine i objektivnosti.

Gostujući u jutarnjem programu TV Prva, Šutanovac se osvrnuo na članak objavljen u našem listu posvećen posledicama njegovog petogodišnjeg upravljanja sistemom odbrane. Umesto da ponudi kredibilan odgovor gde su završili tenkovi, rakete i drugo naoružanje sa stokova Vojske Srbije, Šutanovac je svoju odbranu koncipirao na starim i oprobanim optužbama da su "Novosti" smeće, kao i da šire lažne vesti. Dodao je, međutim, i jednu novu, koju, kako je sam priznao, ne može da dokaže - da u "Novostima" rade urednici koje nezvanično plaća Ruska Federacija.

Šutanovac kao čovek koji se dve decenije izjašnjava kao demokrata trebalo bi da zna da su ovakve uvrede i kvalifikacije vid pritiska na medije, nezamisliv u bilo kom demokratskom društvu. Ove tvrdnje, inače, sadrže elemente zbog kojih bi naša kuća mogla da potraži i sudsku satisfakciju.

Foto Arhiva

Šutanovčev primitivizam "Novostima" je dobro poznat još od vremena kada je bio ministar odbrane, kada je, nezadovoljan pisanjem, novinare i urednike naše kuće, van reflektora javnosti, proglašavao za "nacionaliste" i "rusofile". U obračunu sa našom kućom, kao opozicionar, međutim, još je agilniji. Sitnim novcem američke ambasade, njegova kafić-organizacija (čiju adresu, telefon i strukturu vešto prikriva) sprovela je prošle godine kvaziistraživanje koje je pokazalo da generator lažnih vesti u Srbiji nisu tabloidi, nego "Novosti"!

Njegovi mladi i javnosti nepoznati saradnici nikada nisu do kraja objasnili metodologiju na osnovu kojih kriterijuma su utvrdili (ne)istinitost novinskog sadržaja, ali njihovog šefa to nije sprečilo da primljeni novac opravda višenedeljnim pljuvanjem po našem listu.

Izvori finansiranja organizacije Dragana Šutanovca svakako nisu bili tema pisanja "Novosti", ali učinak petogodišnjeg ministrovanja - jeste. A on je dobro poznat: sistemsko urušavanje borbene gotovosti, morala, patriotizma, slepa poslušnost američkoj politici i više ili manje prikriveno promovisanje NATO. I nezabeležena rasprodaja naoružanja.

Iako u tekstu "Novosti" ni rečju nije pomenuto pretapanje tenkova niti "Sartid", Šutanovac se temeljno pripremio i proučio tehnologiju rada visoke peći u smederevskoj železari, pa odgovornost predupredio odgovorom da se tamo topi čist čelik, a ne legurni od koga su izrađeni tenkovi.

POBUNA GENERALA 2008. GODINE

KOLIKO je Šutanovac bio efikasan u modernizaciji Vojske Srbije svedoči i pobuna u Generalštabu koja se dogodila krajem 2008. godine. Deo generalskog kora digao je tada glas protiv načina na koji Šutanovac vodi ministarstvo odbrane, a posebno ličnim marketingom koji je pritom vodio. Među najvećim zamerkama vojnog vrha tadašnjem ministru bila je što sredstva odvojena za opremanje vojske nije uspeo da potroši i realizuje preko potrebne nabavke. Sukob je 2009. godine smiren na inicijativu tadašnjeg predsednika Borisa Tadića, koji je posredovao između ministra i nezadovoljnih generala.

Ni glasa, međutim, nije pustio o ostalom naoružanju koje je u njegovom mandatu otpisano, rasprodato u bescenje ili isečeno kao sekundarna sirovina. To je slučaj sa 200 tenkova T-55, 120 oklopnih transportera, 90 haubica kalibra 122 milimetra, 36 "praga"... Ovu ratnu tehniku Šutanovac je sa svojim saradnicima prosto prebrisao, iako za vojsku ništa slično, ili savremenije, nije kupio niti nabavio. U Vojsci Srbije od kapitalnih nabavki iz tog vremena zapamćena je kupovina osam raketa za avione "mig-29", koji su tih godina leteli samo simbolično.

Foto Arhiva

Ilustrativan je primer raketa za PVO sistem "strela 2M" - izuzetno ubojit laki prenosni sistem, vrlo delotvoran u dejstvu na ciljeve koji lete na malim visinama. Svojom odlukom, a novcem SAD, od 2003. do 2008. godine, uništeno je čak 9.200 ovih projektila. Ove rakete proglašene su za višak naoružanja, a zbog tobožnje bezbednosti u rukovanju sve su demontirane i delaborisane.

UNS: NEOSNOVANE OPTUŽBE

UVREDE Dragana Šutanovca na račun "Novosti" i urednika i novinara zaposlenih u našoj kući osudilo je juče i Udruženje novinara Srbije (UNS), uz ocenu da je reč o "neosnovanim optužbama".

- Pozivamo Dragana Šutanovca, kao i ostale političare i javne ličnosti, da prestanu sa iznošenjem neosnovanih optužbi na račun medija, da prestanu sa njihovim omalovažavanjem i dozvole im da rade bez pritisaka - navode u UNS.

Ovaj posao urađen je u Vojnotehničkom institutu i valjevskom "Krušiku", pri čemu su Amerikanci sistemu odbrane platili svega 200 dolara po jednoj uništenoj raketi. Svaki stručnjak za rakete zna da je ovaj iznos samo simboličan spram štete koja se čini i obima posla prilikom "likvidacije" ovakvih projektila. Koliko je ovaj potez bio poguban, svedoči činjenica da se "strela 2M" dobro pokazala u ratu na KiM 1999. godine, kao i da je slično naoružanje zadavalo veliku glavobolju snagama SAD u Iraku.

Proces uništavanja krupne borbene tehnike i PVO raketa zaustavljen je tek 2014, u vreme kada se na čelu Ministarstva odbrane našao Bratislav Gašić. Tada je prvi put osnovan fond u koji su se slivao novac od prodatog viška naoružanja, a prikupljena sredstva korišćena su za nabavku nove opreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (9)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)