NESVRSTANI NA JESEN U BEOGRADU: Priprema se skup povodom šest decenija od osnivanja pokreta

D. M.

06. 05. 2021. u 09:48

SRBIJA bi u septembru trebalo da bude domaćin obeležavanja šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih i, ukoliko to dozvoli situacija sa pandemijom virusa korona, ugosti lidere država koje su postavile temelje ove organizacije.

НЕСВРСТАНИ  НА ЈЕСЕН У БЕОГРАДУ: Припрема се скуп поводом шест деценија од оснивања покрета

Foto Tanjug

To je juče najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da će naša zemlja nastojati da se zbliži i ima još bolje odnose sa zemljama iz ovog pokreta, ali da to ne znači ponovo osnivanje "Nesvrstanih":

- Srbija ostaje na evropskom putu. Gledaćemo i da gradimo bolje odnose sa afričkim i azijskim zemljama. Ideja mi je da da se u septembru napravi skup povodom 60 godina Prve konferencije Pokreta nesvrstanih i da pozovem nekog od visokih indijskih funkcionera i ljudi koji su osnivali ovu organizaciju.

Vučić je dodao da tu misli na Indiju, Ganu, Indoneziju, Egipat i druge zemlje.

TITO, NASER, NEHRU

JOSIP Broz Tito, Nehru i Naser su 19. jula 1956. na Brionima potpisali deklaraciju o zajedničkoj saradnji i politici, da bi pet godina kasnije, u septembru 1961. bila održana prva zvanična konferencija Pokreta nesvrstanih. Uz Tita i Nehrua, u stvaranju Pokreta učestvovali su i Gamal Abdel Naser, predsednik Egipta, Sukarno, predsednik Indonezije, i Kvame Nkrumah, prvi predsednik Gane. U Pokretu nesvrstanih danas je 120 država, što je dve trećine članica UN. Tu je i 17 posmatrača, među kojima je i Srbija.

Dogovor osnivači Pokreta na Brionima 1956., Foto Tanjug

Bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da je dobro da Srbija ne odbacuje nasleđe iz prošlosti i da je politika saradnje sa svim zemljama u skladu sa našom politikom nezavisnosti i vojne neutralnosti:

- Dobro je da se Srbija ne klacka između Istoka i Zapada, nego da sagledamo svet u celini, pogotovo deo koji je možda ekonomski i brojčano i nadmoćniji od ova dva bloka. Te zemlje su u prošlosti navikle na Beograd kao na prestonicu Jugoslavije i ovo može da bude prilika da nas ponovo dožive kao duhovnog nastavljača te politike. Naravno, može se očekivati da na Zapadu neće baš blagonaklono gledati na to, jer im ne odgovara ništa što nije potpuno uvlačenje država u evroatlantske saveze, čime onda one gube deo nezavisnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DAN ZEMLJIŠTA: Zemlja i voda su izvor života