ZA AMERIKANCE SU UBIJENI SRBI - SLOVENI: Ambasada SAD u Beogradu o spornom tvitu posvećenom žrtvama nacista (FOTO)

D. M.

24. 04. 2021. u 22:05

NAŠ tvit iz Starog sajmišta pomenuo je patnju Jevreja, Roma i Slovena širom Evrope tokom Drugog svetskog rata.

ЗА АМЕРИКАНЦЕ СУ УБИЈЕНИ СРБИ - СЛОВЕНИ: Амбасада САД у Београду о спорном твиту посвећеном жртвама нациста (ФОТО)

Foto Tanjug

Izjavili smo da je nacistički režim, tražeći rasnu i etničku čistoću, oslobodio nezamislive patnje širom Evrope. Srbi su Sloveni, i narod Srbije je stradao strašno pod fašizmom.

Ovako su iz američke ambasade u Beogradu odgovorili na pitanje "Novosti" zbog čega su u tvitu ambasadora Entonija Godfrija, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, navedeni Romi, Jevreji i Sloveni, ali ne i konkretno Srbi, pogotovo imajući u vidu da je 22. april posvećen i ubijenima u logoru Jasenovac u NDH.

Zatražili smo i komentar na pojedine tvrdnje da ovako sročena poruka ambasadora ima za cilj da se održi višegodišnji narativ koji se kreira na Zapadu da je srpski narod zločinački, a da se njegove žrtve zaboravljaju ili skrajnjuju. Konkretne odgovore nismo dobili, a iz ambasade je navedeno još i sledeće:

- Procenjuje se da je šest miliona Jevreja stradalo, zajedno sa milionima drugih nevinih žrtava - Roma, Slovena, osoba sa invaliditetom, LGBT pojedinaca i drugih - koje su nacisti i njihovi saradnici sistematski ubijali u jednoj od najokrutnijih i najgnusnijih kampanja u ljudskoj istoriji. Naše srce je uz sve žrtve Holokausta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati