AMERIKA ĆE VRŠITI PRITISAK NA SRBIJU: Selaković za RIA Novosti - "Zahvalni smo Putinu na podršci"

Novosti online

16. 04. 2021. u 14:11

AMERIKA sa predsednikom Džozefom Bajdenom na čelu će vršiti pritisak na Srbiju kako bi promenila stav po pitanju Kosova i odnosa prema Rusiji, uveren je šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

АМЕРИКА ЋЕ ВРШИТИ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ: Селаковић за РИА Новости - Захвални смо Путину на подршци

Foto Arhiva

- Što se tiče Bajdenove administracije, očekujemo samo dodatni pritisak na Srbiju s ciljem da naša zemlja promeni svoj stav u odnosu na Kosovo i Metohiju i po pitanju naših veza sa Rusijom i Kinom - rekao je Selaković u intervjuu za RIA Novosti.

Govoreći o pitanju Kosova, srpski ministar je rekao da Beograd ne vidi da je Priština spremna za ekonomsku saradnju u skladu sa ranije postignutim Sporazumom u Vašingtonu u vreme administracije Donalda Trampa.

- Priština je u Vašingtonu preuzela na sebe obavezu da učestvuje u toj inicijativi, ali pre tri dana tzv. kosovski premijer i predsednik su izdali saopštenje u kojem se kaže da oni na to ni ne pomišljaju i da ne nameravaju da poštuju tu obavezu. Konkretno, trenutno ne vidimo s njihove strane ponašanje u skladu sa Sporazumom - rekao je Selaković koji se nalazi u poseti Rusiji.

Ponovio je i da je Beograd zahvalan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za podršku koju je Rusija pružila Srbiji po pitanju KiM.

- Važan aspekt naših političkih odnosa je ta podrška koju je Srbija dobila od Rusije po pitanju KiM. Želim da iskoristim priliku i da zahvalim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za podršku na međunarodnoj sceni, u UN i drugim međunarodnim organizacijama i agencijama - rekao je Selaković.

Selaković je dodao i da Beograd očekuje da EU izvrši pritisak na Prištinu da ispuni svoje obaveze iz Sporazuma postignutih 2013. godine, jer Priština nema nameru da to uradi.

Kako je podsetio, tim sporazumima je predviđeno da Beograd ispuni tri obaveze a Priština samo jednu.

- Beograd je ispunio sve svoje obaveze, a Priština nije svoju jednu jedinu obavezu koja se tiče formiranja Zajednice srpskih opština. Vidimo da im ni ne pada na pamet da u delo sprovedu dogovoreno u Briselu - istakao je Selaković.

Srpski ministar je rekao i da je Beograd spreman na dijalog sa Prištinom, ali da to ne podrazumeva ono što se proteklih meseci moglo čuti od tamošnjih zvaničnika - priznavanje nezavisnosti Kosova za koje bi Srbija dobila priznanje Prištine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?