MILANOVIĆ POLITIZUJE PITANJE NESTALIH U RATU: Veran Matić o porukama predsednika Hrvatske

D. M.

16. 04. 2021. u 11:30

SADAŠNjI stav Zorana Milanovića vraća nas unazad i u poziciju u kojoj će se vrlo teško ponovo stvoriti uslovi za pronalaženje, ekshumaciju i identifikaciju nestalih.

МИЛАНОВИЋ ПОЛИТИЗУЈЕ ПИТАЊЕ НЕСТАЛИХ У РАТУ: Веран Матић о порукама председника Хрватске

Foto Tanjug

Teško je rešiti pitanje nestalih samo jednostranim naporima. Hrvatska je na svojoj koži surovo osetila šta znače, često neopravdana, uslovljavanja suseda koji su već u EU. Najave uslovljavanja Srbije kada je reč o nestalima, najava je trajne blokade Srbije šta god ona uradila.

Ovako za "Novosti" Veran Matić, specijalni izaslanik predsednika Srbije za pitanja nestalih sa Hrvatskom, komentariše poruke hrvatskog predsednika Milanovića da će Srbija morati da reši pitanje nestalih pre članstva u EU.

- Nažalost, permanentno imamo prevlast politizovanja i paralizu potrage za nestalima. I ova izjava predsednika Milanovića je deo te politizacije. Ona se događa u trenucima kada postoji mnogo napora da se nađe novi prostor za resetovanje međudržavnog sporazuma iz 1996, tako da stvori bolje uslove upravo za realizaciju zajedničkog cilja, da se u što kraćem roku identifikuje što više nestalih. Neophodno je formiranje profesionalnih istražnih timova koji će potpuno depolitizovano prići potrazi za nestalima i na taj način stvorilo bi se poverenje van političkih tenzija i obračuna.

Povodom toga što je predsednik Aleksandar Vučić u više navrata ukazao da na popisu nestalih ima više Srba nego Hrvata, Matić kaže:

- Za mene su svi nestali - naši nestali. Veliki broj nestalih su Srbi iz Hrvatske i oni se u nekim statistikama različito tretiraju. Njihov nestanak se dogodio na prostorima Hrvatske, a često je prijava došla od porodice koja je izbegla u Srbiju. Na svim sastancima sa udruženjima nestalih iz obe države i predstavnicima Hrvatske, kojima sam prisustvovao, slično stanovište iznosio je i predsednik Vučić i zaista verujem da mu je stalo da se razjasni sudbina svakog nestalog lica. I siguran sam da bi podržao ideju da za nestalima tragamo zajedno a ne odvojeno, pa jedni drugima da ispostavljamo zahteve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije