JOŠ JEDNA SILA UZ NAŠU ZEMLJU: Kina na sednici SB UN poručila - Poštujte teritorijalni integritet Srbije

Novosti online

13. 04. 2021. u 20:14

PREDSTAVNIK Kine ocenio je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji da je kosovsko-metohijsko pitanje ključno za mir i stabilnosti na Balkanu i u Evropi i istakao da je važno da Beograd i Priština postupaju u okviru Rezolucije 1244 SB UN kako bi našli rešenje prihvatljivo za obe strane.

ЈОШ ЈЕДНА СИЛА УЗ НАШУ ЗЕМЉУ: Кина на седници СБ УН поручила - Поштујте територијални интегритет Србије

Foto: Printskrin

Predstavnik Kine naglasio je da u ovom procesu treba da se poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije.

On je podsetio da je dijalog u zastoju od decembra prošle godine i poručio da se Kina raduje njegovom nastavku i ceni spremnost srpske strane da razgovara.

Istovremeno je naglasio da se mora implementirati ono što je ranije postignuto u okviru dijaloga i poručio da bi tzv. Kosovo trebalo da primenjuje postignute sporazume i što pre učini efikasne napore za formiranje Zajednice srpskih opština.

On je podsetio da su u proteklih šest meseci odnosi dve strane generalno bili stabilni.

- Jačanje jedinstva između etničkih grupa je jedini način da se postignu mir i stabilnost na Kosovu - rekao je on.

Predstavnik Kine naglasio je da njegova zemlja ceni rad UNMIK-a i pozvao da se zaštiti osoblje UN.

Ukazao je i da pandemija Kovida-19 predstavlja pretnju po zdravlje svih etničkih grupa na KiM i ukazao da je Srbija obezbedila vakcine za KiM u oblastima gde žive Srbi.

On je naglasio da bi međunarodna zajednica trebalo da obezbedi fer raspodelu vakcina i poručio da bi obimna vakcinacija trebalo da se sprovede na način koji omogućava uzajamno poverenje između etničkih grupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)