HOĆE DA ZAMASKIRAJU PRAVU ISTINU O DEČANIMA: Kancelarija za KiM o skandaloznim optužbama Prištine na račun igumana Save Janjića

tanjug

11. 04. 2021. u 17:43

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju odbacila je danas kao neosnovane optužbe igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića za ratne zločine i kao pokušaj kosovskih Albanaca da se prikrije istina o ugroženosti tog, jednog od najsvetijih srpskih spomenika.

ХОЋЕ ДА ЗАМАСКИРАЈУ ПРАВУ ИСТИНУ О ДЕЧАНИМА: Канцеларија за КиМ о скандалозним оптужбама Приштине на рачун игумана Саве Јањића

Foto: Tanjug

- Optužbe koje su danas plasirane na račun igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića, pažljivo su smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti ovog svetog mesta, koje se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga - kaže se u saopštenju Kancelarije.

Ističe se da "takve besmislene optužbe, ne samo da nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti nego su i licemerni pokušaji da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima".

Ukazuje se da od trenutka kada je organizacija "Evropa nostra" svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje ovo činjenično i dokazima potkrepleno stanje.

- Niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine. Zato su apsurdni pokušaji da se samozvano Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije, kada svakodnevno imamo incidente na terenu o kojima je obaveštena i Evropska unija, kao i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji - navodi Kancelarija za KiM.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je danas istragu protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina, prenosi portal Reporteri. U toj organizaciji smatraju da treba istražiti ulogu Save Janjića u, kako tvrde, zatočenju civila u manastiru Visoki Dečani tokom rata na Kosovu i Metohiji, za šta, navode, on snosi skoro najveću odgovornost i da nije tačno da je on među manastirske zidine primio Albance da bi ih zaštitio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024