IZA PROTESTA STOJI MILO? Protiv odluka nove Vlade Crne Gore ustao komitski savez, svega njih 60 uspelo da parališe celu državu

V. K.

10. 04. 2021. u 20:54

Već nekoliko dana komite blokiraju život u najvećoj opštini po prostranstvu u Crnoj Gori - nikšićkoj, tako što su spustili rampu na Bogetićima, magistralnoj saobraćajnici koja ovaj kraj veže za Danilovgrad i Podgoricu. To je "kičma" države, ali zbog toga niko ne haje!

ИЗА ПРОТЕСТА СТОЈИ  МИЛО? Против одлука нове Владе Црне Горе устао комитски савез, свега њих 60 успело да паралише целу државу

Komite kod Bogetića / Foto V. Kadić

Tenzije su usijane u državi podno Lovćena, a podele među pravoslavnima rastu iz minuta u minut. Braća, sestre, sinovi i očevi u dva su tabora - Crnogorci ili Srbi.

Zbog prebijanja oficira Vojske Crne Gore Rajka Čarnjaka, vojnog doktora Dragana Martinovića i jednog policajca uhapšena su dvojica Nikšićana - Goran Nikčević (40) i Željko Todorović (28). Napadnuti su u koloni kod Bogetića, kada su "komite" blokirale prolaz nezadovoljne izmenama Zakona o crnogorskom državljanstvu. Strahuju da će ih, kažu, novim odlukama "okupirati Srbi i Rusi"! Sumnja se da iza protesta stoje Milo Đukanović i njegov "istureni igrač" Veselin Veljović, donedavno direktor Uprave policije, koji je u poslednje vreme često viđan u Nikšiću.

- To se nikada ranije nije moglo desiti u našoj vojsci - kaže za "Novosti" penzionisani pukovnik JNA Dobroslav Bajović. - Nekada je napad na vojnika bio tretiran kao napad na državu!

I u subotu je nastavljen komitski protest u mestu Bogetići.

- Ako neko misli da nas je malo, možemo im samo poručiti da lavina kreće od male grudve - poručio je Dragan Nikčević. - Crna Gora je u velikoj opasnosti. Borili smo se 30 godina da ova država dođe do statusa koji danas poseduje u međunarodnim okvirima, ali na unutrašnjem planu to nemamo. Danas imamo okupaciju!

Malobrojne komite (svega njih 60) paralisale su život u državi! Poručuju da će radikalizovati proteste ukoliko vlada Zdravka Krivokapića ne ispuni njihove zahteve od kojih su glavni da se odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom u potpunosti odbaci ili da se donese uz učešće poslanika "suverenističkog bloka" i predstavnika svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Zakonom je propisano da lice može steći crnogorsko državljansto prijemom ako u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina od podnošenja zahteva za prijem.

DVOJNO DRŽAVLjANSTVO NIJE OPASNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je u subotu da omogućavanje dvojnog državljanstva Srbije i Crne Gore ne predstavlja opasnost s obzirom na to, kako kaže, da Beograd prema Podgorici nema teritorijalne ni političke pretenzije.

Povodom tenzija u Crnoj Gori Dačić je za TV Pink rekao da kad god su ovakve teme bile aktuelne, Crna Gora se delila na one koji su za dobre odnose sa Srbijom i "one druge".

Dodaje da je siguran da ogroman broj građana Crne Gore želi dobre odnose sa našom zemljom, posebno imajući u vidu da Srbija nema teritorijalne ili političke pretenzije, niti su ikada postojali zahtevi koji su se ticali unutrašnjih odnosa u Crnoj Gori.

MARKUŠ: POBRKALI "BABE I ŽABE"

- Odmetnici koji danas sebe nazivaju "komitama" ubili su 1919. Nikolu Kojičina Krivokapića, njegovu suprugu Kajušu - rodom Subotić, sina Draga i sinovca Keja - podseća na ovaj događaj istoričar i publicista Jovan Markuš. - Nakon zločina ubijene članove porodice Krivokapić ubacili su u kuću, koju su prethodno opljačkali, i zapalili kuću, kao i štale sa živom stokom.

"Komite" su očigledno pobrkale "babe i žabe", smatra Markuš:

- Stvarne komite su borci protiv austrijskih okupatora 1918. Grupe odmetnika koje su ubijale i pljačkale posle oslobođenja te godine, propala falsifikatorska vlast je lažno nazvala komitama. To su crnogorski fašisti koji su zajedno sa italijanskim fašistima marširali na Rim 1922, crnogorski separatisti koji su 1941. bili uz okupatore Crne Gore, italijanske fašiste i nemačke naciste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati