ZA AMERIKU SRBIJA LIDER U VAKCINACIJI: Đurić – Poštuju nas kao zemlju kaoja se ozbiljno suočila sa korona virusom

Tanjug

08. 04. 2021. u 22:21

ЗА АМЕРИКУ СРБИЈА ЛИДЕР У ВАКЦИНАЦИЈИ: Ђурић – Поштују нас као земљу каоја се озбиљно суочила са корона вирусом

Foto: Tviter

ZVANIČNICI SAD na Srbiju gledaju sa velikim poštovanjem i doživljavaju je kao lidera u ovom delu Evrope koji se ozbiljno suočio sa korona virusom, izjavio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Govoreći o imunizaciji u Americi, on je za TV Vesti rekao da je ona dobila na brzini, jer se dnevno vakciniše između dva i po i čak više od tri miliona ljudi, te da će na leto biti zaokružena.

Naveo je da postoji problem koji se sastoji u tome što jedan deo stanovništva osporava značaj vakcine, pa političari pozivaju građane da se vakcinišu.

-Proces imunizacije u Srbiji je ovde pozitivno odjeknuo. Kada razgovarate sa zvaničnicima SAD i kažete da ste iz Srbije, oni kažu: "Vi dolazite iz zemlje koja je lider u tom delu Evrope i to govori o vašem ozbiljnom odnosu prema ovom problemu" - rekao je Đurić.

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, istakao je da je Srbija opredeljena za dijalog.

Prema njegovim rečima, Kosovo i Metohija je jedna od tema gde ne postoji poklapanje stavova Srbije i SAD.

-Veoma je značajno da mi danas, možemo da kažemo da predstavljamo zemlju koja je čvrsto opredeljena za dijalog- rekao je on.

Naglašio je da se trudi da razgovara s onima koji tradicionalno nisu na strani Srbije, kao i da polako dolazi do smene generacija.

-Trudim se da razgovaram s onima koji nam tradicionalno nisu naklonjeni, paralelno s radom sa novim ljudima koji polako smenjuju ove koji su bili devedesetih- istakao je Đurić.

Dodao je da je Srbija sada, jedna nova Srbija "koja ruši zidove između bivših zemalja" i da se on trudi da sa predstavnicima naše dijaspore radi na izgradnji infrastrukture za budući uticaj i relacije Srbije i SAD.

-Ovo čime se danas bavimo u Vašingtonu je dugoročno ulaganje u našu decu i budućnost Srbije- naglasio je Đurić za TV Vesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)