NORMALNO je da građani osete određene simptome nakon primanja vakcina kao što su Fajzer, Sputnjik i Astra Zeneka, jer to sve zavisi od principa na kom vakcina funkcioniše, objasnio je virusolog Milanko Šekler.

Komentari (2)

Goran Bras

04.04.2021. 09:30

Ako se javi reakcija ,znači da je došlo do reakcije antigen- antitelo a to znači da su antitela postojala i da je vakcinacija izvršena bez merenja titra antitela ,što je pogrešno !Odsustvo reakcije znači suprotno ,da antitela ne postoje i da tek počinje njihovo stvaranje i da je vakcinacija svrsishodna !

Imunolog

04.04.2021. 09:53

To uopste nije tacno. Kineska vakcina nema pripremu jer je to inaktivirani virus. Sve ostale moraju da udju u celiju i pocnu da proizvode protein sa RNK -BionTech ili DNK - AZ i Sputnjik V. Takodje doktor tvrdi bez ikakvih osnova koliko dugo ce vakcine davati zastitu, godinu, dve itd. To se ne zna. Virus je tek identifikovan pre godinu dana a vakcine usle u 3. Fazu klinickih istrazivanja pre 6 meseci. Mi imamo izvesna ocekivanja ali ne mozemo sa sigurnoscu govoriti. Sada znamo - iskljucivo na osnovu rezultata - da Biontechova stiti i posle 6 meseci.