DOKTOR ŠEKLER OBJASNIO: Evo zašto se javlja temperatura nakon vakcinacije

Novosti online

04. 04. 2021. u 08:40

NORMALNO je da građani osete određene simptome nakon primanja vakcina kao što su Fajzer, Sputnjik i Astra Zeneka, jer to sve zavisi od principa na kom vakcina funkcioniše, objasnio je virusolog Milanko Šekler.

ДОКТОР ШЕКЛЕР ОБЈАСНИО: Ево зашто се јавља температура након вакцинације

Foto: Printscreen/RTS

– Vakcine poput Fajzera, Astra Zeneke i Sputnjika su takve da nemaju pripremu, odnosno, one su kao instant kafa, i čim ih unesemo u organizam, one počnu da deluju. Zbog brze reakcije počne da se stvara veliki broj antigena. Organizam misli da je vakcina zapravo virus, i tada se brani temperaturom, jer je to njegov odbrambeni mehanizam – naglasio je Šekler.

Šekler je rekao da su ovi simptomi prolazni i da ne ugrožavaju zdravlje.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (2)

Goran Bras

04.04.2021. 09:30

Ako se javi reakcija ,znači da je došlo do reakcije antigen- antitelo a to znači da su antitela postojala i da je vakcinacija izvršena bez merenja titra antitela ,što je pogrešno !Odsustvo reakcije znači suprotno ,da antitela ne postoje i da tek počinje njihovo stvaranje i da je vakcinacija svrsishodna !

Imunolog

04.04.2021. 09:53

To uopste nije tacno. Kineska vakcina nema pripremu jer je to inaktivirani virus. Sve ostale moraju da udju u celiju i pocnu da proizvode protein sa RNK -BionTech ili DNK - AZ i Sputnjik V. Takodje doktor tvrdi bez ikakvih osnova koliko dugo ce vakcine davati zastitu, godinu, dve itd. To se ne zna. Virus je tek identifikovan pre godinu dana a vakcine usle u 3. Fazu klinickih istrazivanja pre 6 meseci. Mi imamo izvesna ocekivanja ali ne mozemo sa sigurnoscu govoriti. Sada znamo - iskljucivo na osnovu rezultata - da Biontechova stiti i posle 6 meseci.