USPON I PAD PORODICE MILOŠEVIĆ: Od vođe svih Srba do Ševeningena i bekstva iz Srbije posle 5. oktobra

Novosti online

03. 04. 2021. u 08:50

OD hiperinflacije do sankcija i ratova, od demonstracija, tenkova na ulicama i raspada države do optužbi za ratne zločine, ovako bismo u par reči opisali vladavinu Slobodana Miloševića, ali i njegove supruge Mirjane Marković, za koju i danas tvrde da je bila ta koja je iz senke vukla konce i uticala na važne državne odluke.

УСПОН И ПАД ПОРОДИЦЕ МИЛОШЕВИЋ: Од вође свих Срба до Шевенингена и бекства из Србије после 5. октобра

Foto: M. Vukadinović

S druge strane njihov sin, Marko, dovođen je u vezu sa nezakonitim radnjama, švercom cigareta, nafte, automobila, prebijanja političkih neistomišljenika njegovog oca.

Dok veći deo javnosti devedesete pamti po ratovima i lošim odlukama i potezima bračnog para Marković-Milošević, postoje oni koji ih i danas veličaju.

Kako je izgledao uspon i pad porodice Milošević, gde su počeli a kako posle 5. oktobra?

OD "VOĐE SVIH SRBA" DO SMRTI U ŠEVENINGENU

Više od jedne decenije dugu vladavinu Milošević je počeo govorom 28. juna 1989. godine na Gazimestanu na Kosovu, na proslavi 600 godina od Kosovske bitke, a najupečatljiviji deo govora bila je poruka Srbima "Niko ne sme da vas bije".

Prethodno, na osnivačkom kongresu Socijalističke partije Srbije, 27. jula iste godine, postao je prvi predsednik te stranke nastale ujedinjenjem dotadašnjeg Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije. Na prevremenim izborima, decembra 1992, ponovo je izabran za predsednika Srbije, a od 1997. do oktobra 2000. godine bio je predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

Više od jedne decenije dugu vladavinu Milošević je počeo govorom 28. juna 1989. godine na Gazimestanu na KiM

U istoriji je ostao upamćen i kao predsednik koji je na ulice glavnog grada izveo tenskove i policijske vodene topove na demonstrante 9. marta 1991. godine. Njegovu čuvenu rečenicu iz govora "Ako ne znamo da radimo znamo da se bijemo" devedesetih je sproveo u delo, kada je, po mišljenju većeg dela javnosti, zbog vođenja loše državne politike došlo do raspada Jugoslavije, ratova i kasnije NATO agresije na našu zemlju.

Period njegove vladavine okončan je 2000. godine, pobedom kandidata DOS na izborima za predsednika SRJ.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu objavio je 27. maja 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ optužnicu protiv Miloševića.

Uhapšen je 1. aprila 2001. godine, a 3 meseca kasnije isporučen Haškom tribunalu. Umro je od infarkta u pritvoru, a njegovi posmrtni ostaci dopremljeni su iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine.

Sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, bez državnih počasti.

Foto: EPA

MIRJANA MARKOVIĆ - VLADAR IZ SENKE?

Mira Marković je bila glavni kovač karijere svog supruga, a poznato je da mu je često pisala govore. Nakon što je Milošević pobedio na parlamentarnim, a zatim na predsedničkim izborima, 1993. godine ona je rešila da osnuje svoju partiju, koja se zvala Jugoslovenska levica (JUL), kako bi još više učvrstila moć njenog supruga.

Mnogi njeni politički protivnici tvrdili su da je vešto kontrolisala medije u Srbiji, a na teret joj se stavljaju i druge optužbe. Među ozbiljnim su i nerazjašnjenja politička ubistva novinara Slavka Ćuruvije, zatim Ivana Stambolića, pripisivala joj se i umešanost u pomaganje u poslovima šverca cigareta u kojima je Marko učestvovao...

Nekoliko dana pre ubistva premijera Zorana Đinđića, 2003. godine otišla je u Rusiju, a 3 godine kasnije dobila politički azil.

Interpol je za njom 2005. godine raspisao međunarodnu poternicu jer se nije pojavila na suđenju u Srbiji za zloupotrebu službenog položaja, zbog optužbi da je učestvovala u nezakonitoj dodeli državnog stana dadilji svog unuka. Sudilo joj se u odsustvu, a u martu 2019. godine Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo presudu po kojoj je Marković bila osuđena na jednogodišnju kaznu zatvora.

Umrla je 14. aprila 2019. godine u Rusiji. Kremaciji u Ambasadi Srbije u Moskvi prisustvovao je sin Marko i osoblje ambasade, ali ni ćerka ni sin nisu prisustvovali sahrani u Srbiji.

Urna je položena u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, pored mesta gde je sahranjen i Slobodan Milošević.

Foto EPA/AP

Marija i Marko Milošević

GDE SU DANAS MARIJA I MARKO MILOŠEVIĆ?

Marko i Marija Milošević, danas žive povučene živote daleko od očiju javnosti. Marko je posle 5. oktobra 2000. godine napustio Jugoslaviju. Sa lažnim pasošem koji je imao pokušao je da ode u Peking, ali je 9. oktobra deportovan u Rusiju u kojoj je i danas. Sa nevenčanom suprugom Milicom Gajić dobio sina Marka, u međuvremenu je uplovio u drugi brak, s univerzitetskom profesorkom s kojom je dobio ćerku koju je nazvao po sestri Mariji.

Devedesetih je u Požarevcu otvorio luksuzni noćni klub "Madona" gde se navodno okupljala elita podzemlja istočne Evrope. U isto vreme, na placu kompanije "Bambi" otvara zabavni park "Bambilend" koji je, prema određenim spekulacijama, služio najviše za pranje novca.

U tom periodu je počeo da se sve češće javno dovodi u vezu sa nezakonitim radnjama, pa se njegovo ime povezuje sa švercom cigareta, nafte, automobila pa čak i narkotika.

Našao se na sudu zbog otmice i prebijanja aktiviste pokreta "Otpor" Zorana Milovanovića, koji je na sudu svedočio da je Marko od njega tražio da mu kaže koliko para, kao aktivista "Otpora", dobija iz inostranstva i ko je glavni čovek u "Otporu" i da je čak upalio i motornu testeru i pretio da će ga njome iseći, a potom baciti u Veliku Moravu.

Pred Opštinskim sudom u Požarevcu Marko je osuđen 2004. godine na šest meseci zatvora zbog krivičnog dela prinude. Tada već uveliko nije bio u državi.

U javnosti je poslednji put viđen 2019. godine kada se pojavio na kremaciji svoje majke u Rusiji.

S druge strane, ćerka Slobodana Miloševića Marija, sve vreme živi u Crnoj Gori, daleko od očiju javnosti. Nije bila ni na majčinoj sahrani jer je bila sprečena da prisustvuje pošto ne poseduje putne isprave i ostala potrebna lična dokumenta. Na kući na Cetinju u kojoj živi roletne su stalno spuštene, a Marija retko izlazi.

Ona navodno ima dvojicu momaka koji joj pomažu i još jednog za koga se već dugo priča da joj je partner. Vrlo je oprezna i neprimetna jer ne želi da je iko uslika, a kamo li bilo šta više.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a