POD OZNAKOM "EKSKLUZIVNO": Prvi intervju Tome File nakon hapšenja Miloševića

Novosti online

31. 03. 2021. u 21:30

BIVŠI predsednika SRJ Slobodan Milošević ima poverenje u naš sud, ali nipošto ne prihvata da se pojavi pred međunarodnim tribunalom u Hagu.

ПОД ОЗНАКОМ ЕКСКЛУЗИВНО: Први интервју Томе Филе након хапшења Милошевића

Foto: Tanjug

Ovakvim stavom svog klijenta, u ekskluzivnom razgovoru za “Novosti” 2001. godine, njegov branilac Toma Fila objašnjava opiranje Miloševića privođenju i svim nemilim događajima oko spektakularnog hapšenja proteklog vikenda u užičkoj 11, na Dedinju. Čim je osumnjičenom objašnjeno da cilj, dolaska policije nije hapšenje radi isporučivanja Hagu, već istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu, tvrdi advokat, Milošević je mirno prihvatio da s preda i da ga vozač, sa braniocem, u njegovom “BMV”, odveze u beogradski Centralni zatvor.

-Nije tačno ono što se pojavilo u medijima da on ne prihznaje sud ove zemlje – kategoričan je Fila – kako mu nije jasno zašto je uopšte morao da bude lišen slobode, pošto nije nameravao, niti smera da bilo gde ode. Pogotovu mu je neshvatljivo da je samo za njega određen pritvor, a ne i za ostale okrivljene.

Foto: Promo

DRAMA U ZORU

Kritičan trenutak, u nedelju u tri ujutro, Toma Fila opisuje kao izbegnutu tragediju, jer je mirnimishodom sačuvano bar dvadesetak života, uz uverenje da je bilo i onih koji su priželjkivali i potpuno drugačiji kraj.

-Ušao sam u rezidneciju kads su pregovori gotovo okončani – seća se branila, kao i da je još s vrata rekao da je najvažnije da ne potekne krv. - Milošević me je sačekao i rekao: “Tomo, oni hapse!” Odgovorio sam: Predsedniče, sve se u životu dešava, pa i to“.

Shvatio sam, nastavlja opis drame u zoru Fila, kakav je sporazum postignut i predočio da mora da prihvati pravosuđe svoje zemlje, čemu se on uopšte nije protivio.

Toma Fila

Advokat Toma Fila

-Greška je bila što od početka nije bilo jasno da je hapšenje upravljeno ka našem pravosuđu, a ne usmereno ka izručenju haškom tribunalu. Siguran sam, međutim, da se ne bi predao da mu je rečeno da ga odvode u Hag. Da je sve mudrije vođeno od početka, sve bi sigurno proteklo bez ovolike pompe.

Filaje, opisuje dalji tok događaja, otišao sa istražnim sudijom do kapije, a Milošević se za trenutak udaljio da bi se oprostio od porodice.

-Rastanak je bio izuzetno težak i buran, što nije neuobičajeno za takve situacije. Milošević je, međutim, bio izuzetno smiren i ispoljavao želju da niko ne strada. Saznao sa da prethodna tri dana nije ni oka sklopio.

Kada su seli u kola, Fila se seća da je iza sebe čuo pucnje. U automobilu je bio Miloševićev telohranitelj, koji mu je , kaže, očigledno ostao veran do kraja i sa njime se poslednji pozdravio, pre nego što se predao istražnom sudiji.

Foto: Printskrin VN

PRVI DAN

Prvi dan, tačnije prvo jutro u zatvoru, uhapšeni bivši predsednik SRJ je prespavao i čuvari su ga probudili u 10.30 kada je stigao branilac.

-Doručkovao je i bio zadovoljan hranom, ali je bio bukvalnozabezeknut kada mu je predočeno za šta ga treba da odgovara – opisuje Miloševićeva susret sa sudijom Čavlinom advokat Fila.

-Saslušanje je trajalo tri sata i nije mogao da se načudi da se od njega, kao predsednika države, očekuje da zna i bavi se time kome će Mihalj Kertes deliti automobile ili dati novac da popravlja čamac. Očigledno je bio uvređen takvim optužbama.

Milošević je, na kraju, potpisao zapisnik o prvom saslušanju, a sudija Čavlina prihvatio je predlog Okružnog javnog tužioca Beograda Radeta Terzića da se okrivljenom odredi pritvor od 30 dana....

Na pitanje da li je Milošević poručio “živ se ne predajem” - Fila odgovara da mu to nije poznato, ali ne isključuje da je možda bilo emotivnih izjava, ali da ih sve “treba zaboraviti”.

Miroslav Zarić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri