ĐILASOVI MILIONI IDU PRED TUŽIOCA: Reakcije povodom otkrića da je lider SSP deponovao ogroman novac na 53 računa u 17 država

Ekipa "Novosti"

28. 03. 2021. u 11:47

TUŽILAŠTVO mora da reaguje na otkriće "Novosti" da lider Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poseduje ogromne svote novca na skrivenim računima širom sveta. To je jednodušna ocena državnih funkcionera nakon saznanja našeg lista da Đilas raspolaže sa čak 53 aktivna računa u različitim finansijskim institucijama u 17 zemalja, na kojima je krajem oktobra prošle godine ukupno imao 67.966.814,35 dolara.

ЂИЛАСОВИ МИЛИОНИ ИДУ ПРЕД ТУЖИОЦА: Реакције поводом открића да је лидер ССП депоновао огроман новац на 53 рачуна у 17 држава

Arhiva

Kako "Novosti" saznaju, poreska uprava i Uprava za sprečavanje pranja novca uveliko prikupljaju podatke o tajnim računima koji se protežu od Srbije, preko zemalja u regionu (BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije), zatim preko Kipra, Italije, Švajcarske, Luksemburga, Holandije, Moldavije, Češke, pa sve do Mauricijusa, Hongkonga i Amerike. Sredinom naredne nedelje moglo bi da bude više informacija o aferi koja potresa ne samo političku scenu u našoj državi.

Predsednik Skupštine Republike Srbije Ivica Dačić za "Novosti" je rekao da nadležni državni organi treba da se bave šemom koju su razradili Đilas i njegovi partneri.

- Ali, to govori o razmeri ove finansijske moći koju su Đilas i njegovi poverljivi partneri stekli zloupotrebom političkih funkcija - izjavio je Dačić.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da očekuje reakciju tužilaštva i pokretanje istrage kako bi se utvrdilo koliko su oštećeni budžet i građani Srbije.

NOVI DOKAZ ZA RAČUN NA MAURICIJUSU

LIDER Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas raspolaže sa čak 53 aktivna računa u različitim finansijskim institucijama u 17 zemalja. Jedan od tih računa Dragana Đilasa nalazi se na Mauricijusu i to na adresi Barkly wharf east floor 4 le caudon waterfront Port Louis - Mauritius. Kao holder računa vodi se Dragan Đilas, a prema našim saznanjima, na njemu je u decembru 2020. godine bilo 5.741.025 evra.

Na sajtu iza koga stoji konzorcijum internacionalnih istraživačkih novinara prikazana je šema kako funkcioniše veza između Deutsche bank LDT (Mauritius) i njihove posredničke kancelarije koja se nalazi na Mauricijusu, a gde je Đilas deponovao određenu količinu novca. Kao što se vidi na priloženoj šemi, u centru grafikona nalazi se Deutsche bank LDT (Mauritius) i adresa njihove kancelarije koja je u ovoj ostrvskoj državi a gde, prema našim saznanjima, Đilas ima račun. Ovo je još jedan dokaz da lider SSP u toj ostrvskoj zemlji ima račune, iako je on to prethodno demantovao.

- Šema Đilasovih računa je prava hobotnica koju normalan čovek ne može da razume. On je u međuvremenu ugasio desetine računa, pošto je imao konta i u Velikoj Britaniji, Albaniji, Grčkoj i drugim zemljama. Šta to krije kada desetine računa zatvara, desetine otvara i prebacuje sa jednog na drugi - pitao je Mali i napomenuo da postoji indicija da se radi o pranju novca i da se logično postavlja pitanje da li je taj novac stečen na zakonit način i da li je plaćen porez Republici Srbiji.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, kaže da očekuje da nadležne institucije otkriju odakle Đilasu taj novac.

- Umesto komentara, apelujem na tužilaštvo i sve nadležne državne organe da se pod hitno istraži otkud Đilasu 68 miliona dolara na 53 računa u 17 zemalja širom sveta. A vama iz "Večernjih novosti" svaka čast na hrabrosti, da ne odustanete od traganja za potpunom istinom, bez obzira na sve pretnje, pritiske, tužbe i ucene kojima ste izloženi od strane milionera Đilasa i njegove plaćeničke bande - jasan je Vučević.

Arhiva

On dodaje da uopšte nije iznenađen da je Đilas ukrao više nego što pošten čovek može i da zamisli, i da su pisanja o tajnim računima na Mauricijusu i u Švajcarskoj bila samo put ka vrhu ledenog brega.

- Iz profila koji je o Đilasu objavio KRIK još 2018. uoči izbora u Beogradu, vidi se da su njegove firme dok je bio na funkciji gradonačelnika ostvarile prihod od 80 miliona evra - ističe Vučević i dodaje da niko ne sme da bude zaštićen od provere porekla imovine, a Đilas je i više nego sumnjivo lice.

I poslanik SNS Vladimir Orlić navodi da se potvrdilo da su dimenzije Đilasovog beščašća jezive u svakom smislu:

- I kada je reč o bogatstvu koje je nagrabio od bavljenja politikom, o opljačkanom narodnom novcu, ali i kada je reč o sakrivanju i zataškavanju zlodela, spremnosti na marifetluke i finansijske malverzacije, kao i spremnosti da masno laže, kukavički poriče i nariče, istovremeno glumata žrtvu kod stranaca i kabadahijski se obrušava na novinare i političke protivnike. Džabe mu je bežanje od poligrafa, ovde je narodu jasno baš sve i od ovoga nema pranja nikada. Đilasov obraz, politička biografija i lični dosije crnji su od najprljavijeg prozora, to je i tajkunskom "peraču" tuđih para već sada jasno.

Njegov kolega iz poslaničke klupe Milenko Jovanov ističe da su "Novosti" uradile odličan posao i građanima Srbije pokazale istinu o ogromnoj sumi novca koji se nalazi na Đilasovim računima:

- Sama činjenica da je Đilas odlučio da ignoriše ovu temu, najbolje pokazuje da on ne sme da kaže građanima odakle mu ovoliki novac, jer bi to značio i kraj njegove političke karijere. Jer, da ih je pošteno zaradio, mogao bi mirne duše da kaže da ima taj novac i sva bi priča na tu temu prestala. Međutim, on dobro zna da je taj novac stekao u vreme dok je bio na vlasti, a podsetiću, to je vreme kada su zatvarane fabrike, podeljeno 500.000 otkaza, kada su ljudi ostajali na ulici... E, u to vreme, Đilasu je baš krenuo posao i reklamne sekunde su se prodavale kao alva!

Jovanov je dodao da je jednako važno što su nadležni organi pokrenuli pravne mehanizme za utvrđivanje činjenica o poreklu tog novca i eventualnoj šteti koju je država pretrpela usled izbegavanja plaćanja poreza:

- Džabe Đilasu i bežanje od poligrafa i kmečanje po ambasadama, ova afera mora da se institucionalno istraži i okonča. Za mnogo sitnije propuste, u vrednosti od nekoliko stotina dinara, poreski organi terete građane kada propuste da plate neku poresku obavezu, zato nema nikakvog opravdanja da se ne istraže Đilasovi mutni poslovi u vrednosti od nekoliko desetina miliona evra. Odbio je da odgovara novinarima koji mu se ne sviđaju, ali, pred državnim organima, Đilas mora da odgovara!

VULIN: IMAJU ČEGA DA SE PLAŠE

SARADNICI Dragana Đilasa sve češće "padaju" zbog raznih krivičnih dela i sva su povezana sa javnim fondovima ili pljačkom javne imovine. Đilas je bio nedodirljiv, a pošto vidimo u koliko zemalja i na koliko računa je sakrio novac stečen u vreme vlasti, jasno nam je i zašto je tako dugo izbegavao naše poreske organe - ističe za "Novosti" ministar policije Aleksandar Vulin. - A jasno nam je i zašto DOS i Đilas za 12 godina svoje vlasti nisu doneli zakon o poreklu imovine. Đilas i dosovci su imali i imaju čega da se boje, Vučić i mi nemamo, i po tome se razlikujemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (35)

CIRKULARNI GRADOVI: Prilika za lepšu budućnost