„ZAHVALNOST SRBIJI I VUČIĆU“: Članovi Predsedništva BiH sa ministrom Selakovićem

S. M.

18. 03. 2021. u 14:39

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović sastali su se danas u Sarajevu sa ministrom inostranih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

„ЗАХВАЛНОСТ СРБИЈИ И ВУЧИЋУ“: Чланови Председништва БиХ са министром Селаковићем

Foto: mfa.gov.ba

Na sastanku je konstatovano je da je prethodnih nekoliko godina obeleženo poboljšanjem odnosa Srbije i BiH, a članovi Predsedništva BiH izrazili su zahvalnost Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću na solidarnosti u borbi protiv pandemije i doniranim vakcinama protiv virusa korona.


Sagovornici su istakli važnost intenziviranja bilateralnih odnosa i rješavanja otvorenih pitanja iskrenim direktnim dijalogom, bez učešća trećih strana, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je poručio da je Srbija zainteresovana za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, naročito u BiH, te da se zalaže za očuvanje integriteta BiH, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji podrazumeva postojanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
Selaković je dodao da je Srbija zahvalna BiH na principijelnom i jasnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama po pitanju zahteva Prištine za članstvo.

Na sastanku je istaknuta važnost jačanja ekonomske saradnje, koja, kako je konstatovano, može da dovede do relaksiranja političke atmosfere u regionu, i u tom kontekstu inicijativa "mini šengen" ocenjena je kao dobra ideja i put ka povezivanju zemalja i naroda na zapadnom Balkanu, te slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala, i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Sagovornici su podržali Vučićevu inicijativu za održavanje ekonomskog foruma Srbije i BiH u Beogradu.

-Na sastanku je razgovarano i o važnosti realizacije infrastrukturnih projekata, a kao prioritet je izdvojen auto-put Beograd-Sarajevo, a u narednom periodu i razmatranje rekonstrukcije željezničkih veza, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Pre ovog sastanka u zgradi Predsedništva BiH, Selaković je obišao srpsko groblje u Sarajevu gde je položio venac ispred kapele "Vidovdanski heroji" koji je podignut na mestu gde su sahranjeni posmrtni ostaci Gavrila Principa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)