ZA VAĐENJE ORGANA OKRIVILI MAFIJU?! Tačijeva odbrana pokušava da ospori rad Suda za zločine na KiM i izveštaj Dika Martija

S. S. R.

16. 03. 2021. u 09:32

U NIZU pokušaja da se ospori Specijalizovani sud za zločine na Kosovu i Metohiji, sa sedištem u Hagu, gde je Hašim Tači optužen za ratne i zločine protiv čovečnosti, zlostavljanja i ubistva, odbrana bivšeg komandanta tzv. OVK tražila je da optužnica bude odbačena.

ЗА ВАЂЕЊЕ ОРГАНА ОКРИВИЛИ МАФИЈУ?! Тачијева одбрана покушава да оспори рад Суда за злочине на КиМ и извештај Дика Мартија

Foto AP

U dokumentu koji je u ponedeljak objavljen naveli su dva razloga - da ova pravosudna institucija nije nadležna za optužbe, jer joj je mandat istekao još u avgustu 2020. godine, i da se, tvrde advokati, nijedna ne odnosi na Izveštaj Saveta Evrope o nehumanom postupanju sa ljudima i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, specijalnog izvestioca SE Dika Martija, zbog kojeg su specijalizovana veća i osnovana.

Martijev dokument se, kako su naveli, "odnosi na nehumano postupanje sa ljudima i ilegalnu trgovinu organima u pritvorskim objektima u severnoj Albaniji uglavnom od leta 1999. pa nadalje, u vreme kada su srpske snage bezbednosti napustile Kosovo". U njihovoj interpretaciji, ovi zločini su organizovani kriminal ili mafijaško razbojništvo, pre nego "ratni ili zločini protiv čovečnosti", a OVK nije bila borbena frakcija poput konvencionalne vojske, pa "nije ni bilo imenovanja glavnokomandujućeg, čija bi naređenja drugi ispunjavali".

Ipak, Tačijevi advokati koji su i tokom statusnih konferencija pitali gde su optužbe o tzv. žutoj kući u Albaniji, jednoj od lokacija iz Martijevog izveštaja, gde su organi vađeni, "zaboravili" su na nekoliko činjenica. Najpre, da se baš u dokumentu koji je usvojio Savet Evrope, između ostalih na ruti trgovine organima, spominju dva "mučilišta" - u Cahanu i Kukešu. Ova dva mesta u Albaniji pominju se i u optužnici protiv Tačija, ali i njegovih ratnih prijatelja Redžepa Seljimija, Jakupa Krasnićija i Kadrija Veseljija. Marti je, takođe, jasno označio Tačija i OVK kao krivce.

Drugo, podizanju optužnica nije kraj, pa je moguće da će se u njima naći i trgovina organima. U novoj ili proširenoj, postojećoj. I na kraju, do sada je nekoliko puta rečeno da sud nastavlja mandat i da odluku o prestanku rada donosi Savet Evropske unije, a ne Priština, pa su svi podnesci o (ne)nadležnosti odbijeni.

Inače, četvorka se tereti na najmanje 98 ubistava i mučenja i kidnapovanja najmanje 407 ljudi (Srba, Roma i nelojalnih Albanaca) od marta 1998. do septembra 1999. godine.

ADVOKATI HOĆE POJAŠNjENjA

I KRASNIĆI je imao zamerke na optužnicu, pa je njegov advokat tražio pojašnjenje za koje se zločine on tereti, jer je, kako je primetio, Tužilaštvo dalo opšte opise. Seljimijeva odbrana je podnela podnesak gde su naveli da Specijalni sud nije nadležan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada