KRIMINALNA GRUPA BELIVUKA POVEZANA I SA KULTUROM! Gojković: Javnost će biti šokirana koliko je to daleko otišlo!

Tanjug

11. 03. 2021. u 12:05

MINISTAR kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da je istražnim organima predala dokumenta koja ukazuju na povezanost kriminalne grupe Veljka Belivuka sa državnim funkcionerima, a vezano za oblast kulture.

КРИМИНАЛНА ГРУПА БЕЛИВУКА ПОВЕЗАНА И СА КУЛТУРОМ! Гојковић: Јавност ће бити шокирана колико је то далеко отишло!

Foto Ministarstvo kulture

Gojković je kazala da je predala dva predmeta koji se odnose na vezu resornog Ministarstva sa inkriminisanim licima i najavila da će predati i treći dokument koji je u vezi sa teškom krađom u jednom beogradskom muzeju.

- Ne znam da li treći predmet ima veze sa tom grupom, ali vidim da se pojavljuju određene navijačke grupe za taj muzej i treba istražiti. Ono što sam našla nije potpuno, ali je očigledno povezano sa više strana i sa više nivoa vlasti - rekla je Gojković za televizuju K1.

Naglasila je da je reč o "čistom kriminalu", ali da ne može da govori o detaljima tih predmeta zbog toka istrage.

-Javnost će biti šokirana koliko je to daleko otišlo, a onda neko postavlja pitanje da li je imalo veze sa MUP-om. Pa ako je imalo veze u kulturi, onda je sigurno imalo i sa MUP-om - rekla je Gojković.

Izrazila je uverenje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić oceniti momenat u skladu sa tokom istrage, koju sprovode policija, Tužilaštvo, BIA i druge informativne agencije i da će izneti sva svoja saznanja o umešanosti državnih funkcionera u kriminalne afere.

- Predsedniku je najteže jer je imao poverenje u određene ljude koji su radili protiv njega, njegove porodice i države. On nema šta da krije i sigurno će reći o kome se radi - rekla je Gojković.

Upitana da li zna o čemu se tačno radi, ministarka je kazala da može samo da pretpostavi i podvukla da se vlada ne meša u rad policije, Tužilaštva i bezbednosnih agencija, ali da je u poslednjie vreme svaki član vlade imao određena saznanja o sprezi delova države i mafije.

- Toga se mnogo skupilo, nemoguće je da se u Srbiji stvori mafija, a da u tome nisu učestvovali delovi države i određenih ministarstava - naglasila je Gojković.

Dodala je da veruje svom stranačkom kolegi Milošu Vučeviću da su na čelu svega dvoje ministara i da pretpostavlja na koga je mislio.

Na pitanje kakav potez očekuje od premijerke Ane Brnabić koja bi trebalo da "pravi rezove" u vladi, Gojković je kazala da će se, kada se zavši istraga i vidi ko je učestvovao u stvaranju mafije u Srbiji, sigurno razgovarati o funkcijama.

-Ako se pretpostavke Vučevića, mene i nekih drugih, i poruke predsednika Republike zaista obistine i dokaže umešanost državnog vrha, iluzorno je govoriti da će neko biti u zatvoru ili ministar bilo čega ili na bilo kom položaju u državi. Ne moraju to biti samo ministri, ubeđena sam da je to dosta duboko ušlo - navela je Gojković.

Ona je kazala da nije imala kontakte sa ministrima na koje se sumnja da su imali veze sa kriminalnim krugovima jer se, kako kaže, "ne prepliću u svojim poslovima", kao i da nikada nije bila prijatelj sa njima.

Na pitanje šta je javnost dobila objavljivanjem fotografija masakriranih žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka uz konstataciju da je deo javnosti to pozdravio, a deo negodovao, Gojković je rekla da to vidi kao potrebu da se jave ljudi koji bi mogli da znaju ko su žrtve i da se pomogne da se identifikuju.

Gojković je kazala da objavljivanje takvih fotografija u Srbiji nije izuzetak i da se u svetu svašta može videti na naslovnim stranicama novina sa ciljem da se pomogne policiji i tužilaštvu u istrazi.

-Na osnovu novinskih napisa videla sam neka imena za koja mi se učinilo da sam videla u papirima kad sam došla na mesto ministra. To vas pobudi da nešto i kažete, to je dobra metoda - rekla je Gojković.

Dodala da to nije ništa novo i da Srbija 30 godina gleda na naslovnim stranama ubijene ljudi, ali da ne razume zašto neko fokusira pažnju na to što je objavljeno pre nekoliko dana, a nije bio osetljiv na naslovne stranice godinama unazad.

Gojković je kazala da potpredsednika Stranke slobobe i pravde Marinika Tepić želi da relativizuje činjenicu da je predsednik Srbije prisluškivan i da joj nije jasno kako je moguće da Tepić dobija važne poverljive informacije vezane za prisluškivanje predsednika Srbije.

- Ona ima dobre veze sa jednim narko dilerom, možda je od njega dobijala informacije, a on od policijskih struktura - rekla je Gojković.

Upitana otkud telefonski razgovori Belivuka i bivšeg potpredsednika FK "Partizan" Vladimira Vuletića u medijima i kakav će stav ministarstvo zauzeti po tom pitanju, Gojković je kazala da ministarstvo nije nadležno da raspravlja o zakonitosti ili nezakonitosti objavljivanja dokumenata ili da ulazi u slobodu štampe.

- Ministarstvo nije organ koji presuđuje medijima i da ispituje kako su došli do informacija - rekla je Gojković.

Primetila je da deo medija pokušava da skrene temu na druge stvari, da se priča o predsedniku države, a ne o borbi protiv mafije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)