EGEJ ČEKA NAŠE GOSTE: "Novostima" potvrđeno u Atini - turisti iz Srbije moći će u Grčku od 14. maja

J. SUBIN

10. 03. 2021. u 22:32

SRBI će moći od polovine maja u Grčku. Ovo je upravo potvrđeno "Novostima" u Atini. Kako su nam rekli, očekuju da će uskoro imati lepe vesti za turiste iz Srbije i da je ova odluka o "otvaranju" dobra i za naše građane. Grci su najavili da zvanično otvaraju sezonu 14. maja.

ЕГЕЈ ЧЕКА НАШЕ ГОСТЕ: Новостима потврђено у Атини - туристи из Србије моћи ће у Грчку од 14. маја

Foto AP

Inače, potvrđeno nam je i da će grčki ministar turizma Haris Teoharis posetiti Beograd 29. marta. Tada bi trebalo da budu potpisana i dva sporazuma, od kojih će jedan biti o preciznim uslovima ulaska u Grčku.

Ministar turizma Grčke Teoharis je najavio da će sredinom maja ova zemlja započeti letnju sezonu. Svi koji su vakcinisani protiv kovida 19, imaju antitela ili negativan PCR test, moći će da se odmaraju u ovoj zemlji. Uz to, na samoj granici radiće se nasumični brzi test, bez obzira na dokument koji se poseduje.

- Do otvaranja zvanične sezone radiće se na postepenom ukidanju ograničenja, u skladu sa zdravstvenim preporukama - rekao je ministar Teoharis, na nedavno održanoj konferenciji u Atini, povodom otvaranja Međunarodnog sajma turizma u Berlinu. - U aprilu će biti sprovedene probne mere sa posetiocima iz Evropske unije i iz zemalja sa visokom stopom vakcinacije, poput Izraela. Svi navedeni datumi su indikativni i uslovljeni epidemiološkom situacijom u zemlji. Novi slogan promotivne kampanje biće "Sve što želiš je Grčka".

Kako nam je ispričao Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, oni su zadovoljni ovom odlukom, ali čekaju da ona bude i zvanično potpisana krajem marta.

- Ugovori za čartere su potpisani i agencije očekuju da će moći u aprilu da odu u Grčku i ugovore posao, ako i realizaciju vaučera - kazao nam je Seničić. - Agencijama je još sve neizvesno, jer je ovako bilo i prošle godine, pa na kraju nije ništa ispalo. Verujem, kada se sporazum bude potpisao, da će se izaći u roku od nedelju dana sa konkretnim ponudama za letovanje. Razgovarali smo u sredu i sa predstavnicima ambasada Egipta i Kipra u Srbiji, kako bismo i s njima napravili neke dogovore.

Svake godine, u proseku, u Grčkoj se odmara više od milion turista iz Srbije. Agencije su prošle godine, do 15. marta, izdale oko 250.000 vaučera za letovanje u ovoj zemlji.

ODMAH U KARANTIN

OVE godine, kako je rekao ministar Teoharis, zbog upotrebe brzih testova, karantin za pozitivne slučajeve će započeti odmah, izbegavajući prošlogodišnje kašnjenje od 24 sata.

- Troškove hospitalizacije ili bilo čega, što ima za cilj zaštitu zdravlja turista, ugostitelja i građana, snosiće grčka država - istakao je Teoharis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a