BIVŠI KOMANDANT NATO U EVROPI PREDVIĐA: Godina rastućih sukoba Zapada i Rusije oko Zapadnog Balkana

Tanjug

09. 03. 2021. u 19:07

OVU godinu obeležiće intenziviranje sukoba između Zapada i Rusije za budućnost jugoistoka Evrope, ali nova američka vlada vratila je fokus SAD na to područje nakon više od decenije povlačenja, rekao je danas penzionisani vrhovni komandant NATO snaga Filip Bridlav.

БИВШИ КОМАНДАНТ НАТО У ЕВРОПИ ПРЕДВИЂА: Година растућих сукоба Запада и Русије око Западног Балкана

Foto: Depositphotos

"Ovo će biti godina rastućih sukoba između Zapada i Rusije za budućnost zapadnog Balkana", rekao je general američkog vazduhoplovstva, a prenela Hina.

On je kazao je kako je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov krajem prošle godine na svom "političkom hodočašću" ciljao na dve države koje "Moskvi omogućuju da sprovodi svoju regionalnu politiku ''zavadi pa vladaj'' - Bosnu i Hercegovinu i Srbiju."

"Moskva će nastaviti da se žestoko protivi napretku BiH prema EU, a Srbija će sprovoditi svoj takozvani projekat velike Srbije po pitanju Kosova, Crne Gore i BiH", predviđa Bridlav.

Američki general, koji novog američkog ministra odbrane Lojda Ostina zove "dobrim prijateljem", a u prošlosti je često sarađivao s Džoom Bajdenom dok je on bio senator, pa otpredsednik SAD, tvrdi da je dobra vest što se nova američka vlada jasno postavila prema NATO i jugoistoku Europe.

Komentarišući ubrzano vojno jačanje Srbije, Bridlav je rekao kako NATO u svom delovanju mora biti otvoreniji u vezi s događajima na Balkanu.

"Deo shvatanja problema je priznanje da on postoji i njegovo kategorizovanje. Smatram da bi bilo od velike pomoći kad bi NATO vođstvo bilo direktnije u vezi s tim pitanjima", dodao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili