SPORNI DEKOR NA SASTANKU: Na razgovorima sa prištinskim zvaničnicima Lajčaku nije smetala zastava Albanije

D. R. Đ.

04. 03. 2021. u 09:33

BARJACI i grbovi, postavljeni u prostorijama u kojima su Miroslava Lajčaka, evropskog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, dočekivali kosovski političari prethodna dva dana "boli su oči" više nego izjave o tome kakav epilog dijaloga priželjkuju.

СПОРНИ ДЕКОР НА САСТАНКУ: На разговорима са приштинским званичницима Лајчаку није сметала застава Албаније

Arhvia

Evropski diplomata, naime, nije imao problem da sedi prekoputa Ramuša Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova, iza koga je, uz kosovsku, stajala i zastava Albanije.

Ova Lajčakova ležernost kada mu se u Prištini pred očima nađe dekor koji šalje višesmislene poruke, pogotovu kada kosovski političari naširoko govore o mogućnosti ujedinjenja "Kosova" i Albanije ukoliko im Brisel uskrati evrointegracije, možda i ne treba da čudi, jer se iz Evropske unije i ne mogu čuti kritike na pomen "velike Albanije".

Za razliku od Haradinaja, Aljbin Kurti, kandidat za premijera na KiM, njihov sastanak je upriličio bez ikakvih pratećih simbola, ali nije propustio priliku da se dodvori pristalicama "velike Albanije". Dok je Lajčak još bio na Kosmetu, Kurti je izjavio da je ujedinjenje "Kosova" i Albanije istorijska namera svih Albanaca, ali je i dodao da je za to potrebno da prođe više vremena.

Pošto je pobedio na parlamentarnim izborima održanim 14. februara, Kurti se više puta izjašnjavao o mogućnosti ujedinjenja sa Albanijom, i kako je rekao, on bi na eventualnom referendumu o toj temi glasao "za".

Referendum o ujedinjenju sa Albanijom je tokom kampanje bio glavni "adut" Ramuša Haradinaja, koji je najavljivao da će zatražiti izjašnjavanje građana 2025, ukoliko do tada "Kosovo" ne ostvari napredak na putu ka EU.

Inače, posle pobede Kurtija 2019, sa njim se sastao ambasador SAD u Prištini koji je izbegao da se fotografiše pored zastave Albanije, za koju je bilo poznato da je lider Samoopredeljenja drži u stranačkim prostorijama. Diplomata SAD i Kurti su ovekovečili svoj susret ispred kancelarije stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati