MINISTAR SELAKOVIĆ: Srbiji važna podrška Nemačke, teži ka članstvu EU

Tanjug

02. 03. 2021. u 22:06

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković najavio je uoči posete Nemačkoj, da će iskoristiti priliku da svom nemačkom kolegi Hajku Masu prenese šta je postigla Srbija, i da bi to bilo nezamislivo bez nemačke podrške, te da je naša spremna da nastavi ovu saradnju, kao i politički dijalog sa Berlinom.

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ: Србији важна подршка Немачке, тежи ка чланству ЕУ

Foto: Ž. Knežević

Selaković, koji će naredna dva dana borativi u poseti Berlinu, u intervjuu za "Zidojče Cajtung", podvukao je da je podrška Nemačke veoma važna za Srbiju, posebno u procesu pristupanja EU.

Kada je reč o normalizačiji odnosa sa Prištinom, Selaković je istakao da je Beograd preduzeo mnogo koraka, sproveo sve obaveze iz Briselskog sporazumua iz 2013. godine, a i dalje čeka da Priština sprovede svoju obavezu - formiranje Zajednice srpskih opština.

- “Podržavamo ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Iskreno, verujemo da jedino rešenje takvog pitanja može biti samo kompromis. A, održivi kompromis se ne može sastojati u tome da jedna strana daje sve, a druga ništa - podsetio je Selaković.

Na pitanje da li takav kompromis uključuje priznavanje Kosova kao suverene države, Selaković je uzvratio pitanjem: "Šta je onda kompromis?"

- Ja ne vidim kompromis u jednom takvom okviru. Znam da Berlin smatra Kosovo suverenom državom. Ali, Beograd nema takvo stanovište. Kao ni Madrid, Atina, Bratislava, Nikozija i Bukurešt. Moramo naći rešenje koje je održivo i prihvatljivo - naglasio je sed srpske diplomatije.

NEMAJU NI DANAS SVI ISTE KARTE JUGOISTOČNE EVROPE

Upitan kako će izgledati politička karta regiona za 10 godina i da li će granice biti iste kao i danas, Selaković je ukazao da nemaju ni danas svi iste karte Jugoistočne Evrope, već da postoje razlike u pogledima.

- Želim da vidim Jugoistočnu Evropu kao deo ujedinjene Evrope. Mirni region iz kojeg ljudi ne emigriraju u druge zemlje. Predsednik Srbije pokrenuo je regionalnu inicijativu 'Mini-Šengen', sa šefovima vlada Albanije i Severne Makedonije. Ekonomska integracija takođe dovodi do popustanja tenzija. Ako bi Brisel pokazao znatno više političke volje i interesovanja za dobrobit građana i integraciju regiona u Evropsku uniju, tada bi se mnoge trenutno teške kontroverze rešile mnogo lakše - rekao je on.

"Ziddojče Cajtung" posebno je interesovao i proces vakcinacije, te je na pitanje da li se vakcinisao, Selaković odgovorio da je drugu vakcinu primio pre 18 dana, te da je jedan od 1,45 miliona srpskih građana koji su se vakcinisali protiv korona virusa. Selaković je kazao da je njegovo iskustvo sa vakcinacijom apsolutno pozitivno, i da nije imao nuspojave.

GRAĐANI  MOGLI DA BIRAJU IZMEĐU ČETIRI VAKCINE

On je istakao da je ponosan na svoju zemlju koja je građanima omogućila da biraju između četiri vakcine - dve sa zapada, Fajzer-Biontek i Astra Zeneka, i dve sa istoka, Sputnjik V i Sinofarm. Kazao je da je on odabrao kinesku, Sinofarm vakcinu, mada bi, dodaje, uzeo bilo koju od ostale tri.

- Odabrao sam Sinofarm, jer znam da su mnogi drugi građani odabrali ovu vakcinu i zato što su mi lekari rekli da je to na klasičan način proizvedena vakcina koja pruža dugoročnu zaštitu - objasnio je on.

Upitan da li je predsednik Vučić, prilikom dočeka isporuke vakcina iz Pekinga, rečima da Srbija „duboko veruje u kinesku vakcinu, a time i u kinesku državu“ uputio signal Briselu, Selaković je odgovorio da to nije slučaj, već da je to bio samo gest prema prijateljima koji su nam pomogli kada nam je bilo najpotrebnije.

- Baš kao na početku pandemije, kada smo od naših kineskih prijatelja dobili respiratore. Mi smo mala zemlja, siromašna. Kada se nađete u nevolji, morate naći najbolje načine da spasite ljudske živote. Mi ostajemo na evropskom putu, i to je naš osnovni spoljnopolitički prioritet, koji se nije menjao više od 20 godina - ukazao je on.

SRBIJA TEŽI KA ČLANSTVU EU

Selaković je podvukao da Srbija teži ka članstvu u EU, i da su sve reforme koje su započete poslednjih godina usmerene ka tome.

- “Pripadamo evropskom kulturnom prostoru. Prva smo država Zapadnog Balkana koja je prihvatila novu metodologiju EK za proces proširenja - podsetio je on.

Upitan za izveštaj o Srbiji, u kojem Evropska komisija navodi napredak, ali i nedostatke, kao, na primer, da u zemlji trenutno nema efikasne opozicije, jer su mnoge stranke bojkotovale poslednje izbore, Selaković je kazao da se u velikoj meri slaže sa izveštajem, ali i da se ne bi složio u nekoliko tačaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece