LAJČAK OTKRIO DA LI DONOSI ULTIMATUM SRBIJI: Specijalni predstavnik EU o cilju dijaloga Beograda i Prištine

Tanjug

01. 03. 2021. u 11:29

ЛАЈЧАК ОТКРИО ДА ЛИ ДОНОСИ УЛТИМАТУМ СРБИЈИ: Специјални представник ЕУ о циљу дијалога Београда и Приштине

Foto Tanjug

SPECIJALNI predstavnik EU Miroslav Lajčak poručuje da u Beograd ne dolazi sa ultimatumom, da u Srbiji ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.

Lajčak naglašava i da bi tokom posete Prištini i Beogradu želeo da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

- Nije tajna da EU očekuje nastavak dijaloga i da je i za Beograd i za Prištinu dijalog nezaobilazan na EU putu. EU je tu, spremni smo da dovedemo dva lidera u Brisel i sada je pitanje kada će to da se desi. Na to želim da čujem odgovor tokom posete - kaže Lajčak.

Povodom medijskih najava da u Beograda dolazi sa tzv. non pejperom koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srpske vlast, Lajčak kaže da su se uvek pred njegov dolazak pojavljivale spekulacije i velika očekivanja.

- EU ne radi po principu ultimatuma. Mi smo tu da pomažemo. Cilj dijaloga je podrška i Beogradu i Prištini i približavanje evropske budućnosti za ceo region - kaže Lajčak.

Na pitanje o očekivanjima kada je reč o angažmanu i konstruktivnosti nove vlasti u Prištini koji će predstavljati pobednik izbora Aljbin Kurti, specijalni predstavnik EU ocenjuje da Kurti dobro zna šta se od njega očekuje i da ne treba dramatizovati njegove prve izjave o nastavku dijaloga.

- On je izabran da reši neka unutrašnja pitanja Kosova kao što su korupcija, pravosuđa i socijalna pitanja, a jako dobro zna da međunarodna zajednica, EU i SAD očekuju nastavak dijaloga i on je spreman na to - smatra Lajčak.

O tome kako vidi buduću saradnju sa novom administracijom u Vašingtonu oko dijaloga Beograda i Prištine, Lajčak ocenjuje da nije u pitanju novo partnerstvo već povratak staroj saradnji, za koju ocenjuje da ima dugu i uspešnu tradiciju na Zapadnim Balkanu.

- U tesnim smo kontaktima sa američkim partnerima, dobro se poznajemo i delimo isti cilj, a to je evropska budućnost Zapadnog Balkana. Ne mislim da bilo ko treba da se plaši saradnje EU i SAD na dijalogu Beograda i Prištine. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je preduslov za uspešnu integraciju, a SAD i EU su tu da pomognu - zaključuje Lajčak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dragan

01.03.2021. 14:04

Ма никада они нису имали ултиматуме, ни санкције, нити су нас бомбардовали, само слу слали пољупце и цвеће. Једно ће мо ми морати да се извинимо Ђури што нас је тукао.