MERKELOVA PORUČILA: Potrebna zajednička strategija o Rusiji i Kini

Tanjug

19. 02. 2021. u 18:25

МЕРКЕЛОВА ПОРУЧИЛА: Потребна заједничка стратегија о Русији и Кини

Foto: Printscreen/ardmediathek.de

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel istakla je večeras značaj multilateralizma u suočavanju sa izazovima, što je, kako je navela, potvrdila i aktuelna pandemija.

Merkel je, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC) naglasila da se samo saradnjom mogu savladati globalni izazovi.

Ocenila je da dolaskom nove američke administracije multilateralizam ima veću šansu.

„Najava njegove adminsitarcije uverile su nas da se ne priča samo već da se deluje. Povratak u SZO, Pariskom sporazumu, i drugi su važni koraci ka većoj međunarodnoj saradnji“, naglasila je Merkel.

Dodala je da je na demokratskim zemljama da ne pričaju samo o vrednostima i slobodama, već da donose rezultate i doprinose njihovom ostvarivanju.

Ukazala je i na značaj većeg agnažovanja u Africi, ali i u rešavanju situacije u Libiji i Siriji.

„Tranastlanstko partnerstvo ima dva važna zadatka. Jedan je odnos prema Rusiji. Poslednjih godina nismo napredovali po pitanju integriteta i suvereniteta Ukrajine. Sporazum iz Minska jeste instrument ali nije doneo rezultate“, navela je ona.

Merkel je zatražila razvijanje tranasatlanstke strategije u vezi sa Rusijom, koja bi nudila saradnju, ali i ukazivala na razlike.

Drugi zadatak, prema njenim rečima, komplikovanji je i tiče se uspostavljanja zajedničke agende o Kini.

„Na jednoj strani je Kina konkurent, a na drugoj nam treba kao partner u nekim oblastima, kao što je borba protiv klimatskih promena. Kina je dobila kao sila na snazi. Zato je sada važno, u vezi sa isporukum vakcina iz Kine i Rusije, da delujemo kao Kovaks i multilateralna zajednica, i omogućimo vakcinaciju i u zemljama u razvoju“, poručila je ona.

Merkel je naglasila da je neophodno ojačati sve multilateralne organizacije kao što su Svetska trgovinska organizacija, Svetska zdravstvena organizacija, Svetska banka, Međunarodni monetarni fond.

„Svuda tamo gde smo bili spori i slabi neke druge strukture su nastajale pod rukovodstvom Kine“, upozorila je ona.

Naglasila je da je neophodno i da se definišu zajednički izazovi i delovanje.

To, kaže, neće uvek biti lako, jer ne postoje uvek jedinstveni interesi, ali postoji demokratija kao široka osnova.

„Nemačka je spremna za novo poglavlje transatlanstog partnerstva“, zaključila je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)