INTERVJU Aleksandar Vulin: Od 5. oktobra ne brinem o svojoj glavi

Danijela Milinković

15. 02. 2021. u 12:00

ИНТЕРВЈУ Александар Вулин: Од 5. октобра не бринем о својој глави

Aleksandar Vulin / Foto Ž. Knežević

CILJ svake mafije je da preuzme državu i tako zaštiti svoj novac. Da su duže trajali, bili bi još suroviji, još moćniji i siguran sam da bi sa kriminalnih prešli i na političke likvidacije.

S ovim uverenjem pred čitaoce "Novosti" izlazi ministar policije Aleksandar Vulin, dok se javnost danima zgražava nad monstruoznošću kriminalnog klana Veljka Belivuka, čije su perjanice završile iza rešetaka.

* Kako odgovarate na pojedine tvrdnje da je Srbija "zarobljena zemlja" i da se neće saznati istina o organizovanom kriminalu i svim poslovima Belivuka, njegovih saradnika i zaštitnika?

- Da je predsednik Vučić hteo nešto da krije, ne bi bio taj koji je objavio rat mafiji i koji je maksimalno podržao rad policije, BIA i Tužilaštva za organizovani kriminal. Hapšenje organizovane kriminalne grupe Belivuk - Miljković je najveća združena akcija sistema bezbednosti još od "zemunskog klana", i u takvim akcijama nema sakrivanja. Policija će rasvetliti svaki detalj i dati sve od sebe da pravosuđe ima lakši posao.

* Stiče se utisak da je mafija duboko prodrla u policijske i bezbednosne strukture u Srbiji. Da li posle tri meseca na čelu MUP i vi slično razmišljate?

- Ako pođete od toga da je MUP sistem sa oko 42.000 zaposlenih onda govorimo o izuzecima, ali ako pogledate koliko je policajaca i ne samo policajaca na važnim mestima u sistemu bezbednosti imalo kontakte sa mafijom, morate da se zabrinete.

NEMA DRŽAVLJANSTVA ZA MIGRANTE

* KOLIKO migranata je trenutno na teritoriji Srbije i očekujete li njihov priliv? Kako odgovarate na stalne tvrdnje da će naša zemlja postati parking za izbeglice?

- Trenutno ih je u našoj zemlji oko 6.000 i ogromna većina je u kampovima. Kao što znate, policija redovno sprovodi akcije njihovog sklanjanja sa ulica i uspostavlja kontrolu nad njihovim kretanjem. Migranti nisu izbeglice, oni nemaju takav status u našoj zemlji i prema njima se odnosimo humano i organizovano. Kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata , a od 2015. do danas nije dodeljeno ni jedno državljanstvo. Mislim da građani Srbije mogu da budu ponosni na svog predsednika i Vladu zbog načina na koji smo Srbiju čuvali i čuvamo od posledica migrantske krize.

* Kako napreduje istraga o prisluškivanju predsednika Vučića i članova njegove porodice? Da li je rasvetljeno kakva je uloga u tome, ali i u vezama sa Belivukom, bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović?

- Policija je uradila svoj posao, dokazali smo neovlašćeno prisluškuvanje predsednika Vučića i članova njegove porodice i sada je na nadležnom tužilaštvu da kvalifikuje delo i povede postupak. Ne mogu više da kažem kako ne bih izašao iz okvira zakona, ali mogu da garantujem da se tako nešto nikada više neće ponoviti.

* Da li su tvrdnje pojedinaca da iza prisluškivanja Vučića stoje i neke strane službe samo teorija zavere ili postoje indicije o njihovoj umešanosti? Zašto bi im Vučić bio meta?

- Predsednik Vučić je čovek kome Srbija veruje i koji pobeđuje na izborima. Strane službe ne vole slobodne i moćne vođe u malim nacijama. Istraga će utvrditi koji su motivi za prisluškivanje predsednika, ali jedno je sigurno, motivi se moraju tražiti u pokušaju njegovog političkog rušenja. Ja drugi motiv ne vidim.

Aleksandar Vulin / Foto Ž. Knežević

* Šef UKP Bogdan Pušić izjavio je da je više od 850 policajaca bilo raspoređeno da bi štitili predsednika Vučića tokom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, jer su obaveštajni podaci ukazivali na mogućnost atentata. I sami ste govorili da je snajper pronađen kod Belivukove grupe spreman za šefa države. Je li Vučiću zaista ugrožen život?

- Mi smo predlagali predsedniku i vrhovnom komandantu da otkaže svoje prisustvo na otkrivanju spomenika i upoznali smo ga sa saznanjima o njegovoj ugroženosti. Odbio nas je, a mi smo pojačali sve raspoložive mere obezbeđenja predsednika i samog događaja. Predsednik potcenjuje važnost njegove bezbednosti ali zato smo tu mi da brinemo o njemu, često i protiv njegove volje.

* Plašite li se za sopostvenu bezbednost?

- Ne, mojom likvidacijom MUP bi bio paralisan nekoliko nedelja dok se Skupština ne sastane i izabere novog ministra policije i borba bi se nastavila. Kada sam se vratio u politiku nakon puča 5. oktobra završio sam sa brigom o svojoj glavi. Znam za koga sam i znam protiv koga sam, strane ne menjam i moj život je mala cena za slobodnu Srbiju bez velikih i moćnih bandi.

* Dijalog Beograda i Prištine očigledno će ponovo na duže vreme biti u zastoju. Koliko je zamrzavanje konflikta opasno za ceo naš region?

- Veoma je opasno. Kada smo ušli u dijalog sa Prištinom sve sile su korišćene da nas uvedu u pregovore, a sada Šiptari beže od svake mogućnosti razgovora. To govori koliko je dobro i hrabro Vučić vodio pregovore ali i da su šiptarski pregovarači spremni na sve, pa i na izazivanje nasilja, samo da ne ispune do sada dogovoreno.

KRIVOKAPIĆ MILOVIM STOPAMA

* JESTE li razočarani što se odnosi Beograda i Podgorice posle smene Đukanovićevog režima ne popravljaju željenom brzinom? Nova crnogorska vlada uglavnom ćuti na antisrpsku histeriju koja ne jenjava...

- Plašim se da nova vlada u Crnoj Gori pokušava da dokaže da je vlada kontinuiteta u odnosu na Srbe i posebno na Srbiju. Đukanović ne razume da ga nije srušio Vučić već korupcija i da ga nije srušila SPC već njeni vernici u Crnoj Gori kojima je pokušao da uskrati pravo na nebo kada im je već oteo i zemlju. Još ne znamo ni da li imamo ambasadora u Podgorici, ali znamo da nema povlačenja priznavanja lažne države Kosovo. Nadam se da je ovo samo početak i da će se naši odnosi poboljšati, ne može Srbija sama .

* Kako biste odgovorili Bajdenu na čestitku koju je uputio Vučiću povodom Sretenja, a u kojoj se spominje međusobno priznavanje Srbije i lažne države Kosova?

- Selim-paši otpozdrav na pismo...

* Iz opozicije se čuju optužbe da je započeta borba protiv kriminala u funkciji predizborne kampanje. Kako na to odgovarate?

- Izbori nisu baš blizu, a zanimljivo da su zaboravili da su do juče pitali zašto nema hapšenja. Zaboravili su i da smo hapsili i bivše i aktivne fukncionere SNS i SPS što nikako nije dobro za prikupljanje glasova. Šta god Vučić da uradi, tu su Đilas i njegovi zaposleni da kažu suprotno. Kao kada pljuju vakcine, a onda pojure da ih prime. Da ima nekog argumenta, pa i da polemišem, ovako samo nastavim sa radom a oni neka se bore sa vojnim kokoškama koje legu marihuanu.

* Predstavnici Albanaca tvrde da je sud odlukom da odbije tužbu protiv vas zbog korišćenja termina Šiptari - "ozakonio institucionalizaciju jezika mržnje" prema njima...

- Srbija je pravna država i nepravosnažnu presudu ne mogu da komentarišem, ali mogu da osudim sramne napade na srpsko pravosuđe i ćutanje sudijskih udruženja. Naši sudovi su dobri samo kada sude kako bi volele "Žene u crnom" i Šaip Kamberi. To je nedopustivo i mora da prestane. A što se samog spora oko naziva tiče, ja koristim izraz koji je bukvalno prenet iz jezika naroda koji sebe zove šiptarski, a zemlju zajedničkog porekla Šćiprijom. Nema se tu šta više objašnjavati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)