NOVA SRAMNA PROVOKACIJA IZ SOFIJE: Vicepremijer Bugarske Srbe nazvao okupatorima!

Novosti online

10. 02. 2021. u 23:01

TOKOM srpske okupacije za vreme Tita nazivali ste sebe Jugoslovenima i to je vaše pravo, ali ne kradite našu istoriju, izjavio je vicepremijer Krasimir Karakačanov, obraćajući se zvaničnom Skoplju.

НОВА СРАМНА ПРОВОКАЦИЈА ИЗ СОФИЈЕ: Вицепремијер Бугарске Србе назвао окупаторима!

Foto: Printscreen

Karakačanov je za „bTV“ rekao da su Bugarska i Severna Makedonija 2017. godine potpisale sporazum koji obavezuje strane da ne iznose teritorijalne zahteve, da ne koriste jezik mržnje i ne kradu istoriju jedna od druge. Kao odgovor na primedbu voditeljke da navedene tačke zvuče kao vrlo opšte formulacije i da Makedonci i dalje smatraju revolucionara Goce Delčeva Makedoncem, političar je rekao da mišljenje čoveka o nečemu nije uvek u skladu sa realnošću.

- Šta znači 'mislimo'? Ako ja, na primer, mislim da sam Meksikanac, da li me to čini Meksikancem? Mnogi Bugari možda žele da budu Bugari, a da počnu da žive u Kaliforniji, da li ih to automatski čini Amerikancima? U međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima ne postoji argument 'mislim'. Nekada su mislili da su naslednici Filipa i Aleksandra  Velikog, ali su im Grci rekli 'ne, ne ne, vi niste njihovi naslednici, i oni su se složili - rekao je vicepremijer.

S tim u vezi, on je rekao da isto tako Skoplje ne može da iskrivljuje činjenice, nazivajući cara Samuila makedonskim carem, kada je on u istoriji poznat kao bugarski vladar. Dodao je da je i Goce Delčev bio Bugarin i da dokazi za to postoje u dokumentima Turske i SAD.

Prema mišljenju političara, Severna Makedonija pokušava da progura laž da navodno Bugarska pokušava da Makedoncima oduzme pravo na samoopredeljenje.

Foto: Printscreen/Jutjub/ Publicistikata na NOVA

- Ne primoravamo ih da promene svoj identitet i jezik. Govorimo im da se zovu kako god žele. Makedoncima. Tokom srpske okupacije nazivali ste sebe 'Jugosrbima' ili 'Jugoslovenima' – u Titovo vreme. To je vaše pravo. Ali ne treba govoriti 'sebe zovem Makedoncem, jer je Goce Delčev bio Makedonac, ili je car Samuilo bio Makedonac - istakao je Karakačanov.

On je predložio Skoplju da „kaže istinu“. Pod istinom on podrazumeva to je da je „ideju o makedonskoj naciji stvorila Kominterna 1933. godine u Moskvi“.

- Ta ideja je u Jugoslaviji zaživela zbog Jugoslovenske i Sovjetske komunističke partije. Nametali su i nasilno, s obzirom da je u samoj Makedoniji bilo pogubljeno 12-13 hiljada Bugara (misli se verovatno na događaje iz januara 1945. godine kada su tokom političkog terora Makedonije ubijani ili podvrgnuti represiji stanovnici koji su se izjašnjavali kao Bugari) - dodao je Karakačanov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

VUČIĆ O GLASANJU ZA REZOLUCIJU O SREBRENICI: Očekuju sigurnu većinu i hoće da zadaju udarac Srbima i Srbiji