SKANDALOZNA IZJAVA BUGARSKOG POSLANIKA: Optužio nas da mrzimo Makedonce, priviđaju mu se "sramne velikosrpske ideje"

Novosti online

10. 02. 2021. u 19:57

SEVERNA Makedonija je dokazala da majstor za laži šireći priče da Bugarska mrzi makedonsku naciju. Antimakedonske stavove zapravo imaju bivši udbaši i pristalice sramne velikosrpske ideje, izjavio je bugarski evropski poslanik i zamenik predsednika parlamentarne partije VMRO BND Angel Džambaski.

СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА БУГАРСКОГ ПОСЛАНИКА: Оптужио нас да мрзимо Македонце, привиђају му се срамне великосрпске идеје

Foto: Depositphotos/Printscreen

On je na taj način prokomentarisao članak makedonskog novinara Aleksandra Srbinovskog za list „Nova Makedonija“. Prema rečima Džambaskog, članak je pun lažnih tvrdnji i iskrivljenih činjenica. To se, kako je rekao, pre svega odnosi na mišljenje da se tema Makedonije i Makedonaca pokreće među Bugarima specijalno uoči parlamentarnih izbora. Istakao je i da nije istina da bugarska vlada i opozicija imaju antimakedonske stavove.

- Ni govora o tome! Ako ovde neko i ima antimakedonske stavove, oni pripadaju delu 'političara' bivših saradnika specijalnih službi Jugoslavije (u tekstu je upotrebljena reč 'udbaši') i beogradskih plaćenika, koji prate sramnu velikosrpsku ideju - napisao je evroposlanik na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Bugarska već stotinama godina gaji ljubav prema Makedoniji.

- A ukoliko je nacionalizam razlog za prekor, onda shvatam zbog čega su vlasti u Skoplju dozvolile Albaniji da zauzme polovinu njene teritorije - izjavio je bugarski poslanik.

Džambaski je oštro kritikovao i tvrdnju novinara da „političke igre Bugarske“ štete ekonomskim, kulturnim i diplomatskim odnosima dveju zemalja. S tim u vezi, skrenuo je pažnju na to da se malo šta promenilo od trenutka potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu 2017. godine, u kojem je bilo reči o razvoju bilateralnih odnosa.

- Hajde da se ne zavaravamo u pogledu toga kakvi su bili naši odnosi ranije. Sporazumi se potpisuju, ali se ne poštuju, trgovine između zemalja gotovo da nema, transportne veze nisu stvorene - rekao je on.

U utorak je bugarski vicepremijer i lider VMRO Krasimir Karakačanov oštro odreagovao na reči makedonskog premijera Zorana Zaeva o tome da je stav Bugarske o pristupanju suseda u Evropsku uniju neprincipijelan i da protivreči međunarodnom pravu. Prema rečima političara, ako komšije kucaju na vrata EU, treba da se „ponašaju vaspitano“.

- Oni mogu da nazivaju sebe Makedoncima, Severnim Makedoncima, Zanzibarcima – kako god žele, ali to ne smeju da čine na račun bugarskog naroda i bugarske istorije. Nećeš uspeti da postaneš član EU ako imaš nerešene probleme sa svojim susedima - rekao je on.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije