VUČIĆ IM JE IZGOVOR I OPRAVDANJE ZA SVE: Analitičari otkrivaju-Političari iz Prištine se više bave predsednikom Srbije nego pravim problemima

Tanjug

10. 02. 2021. u 21:46

ВУЧИЋ ИМ ЈЕ ИЗГОВОР И ОПРАВДАЊЕ ЗА СВЕ: Аналитичари откривају-Политичари из Приштине се више баве председником Србије него правим проблемима

Foto: Printskrin CGTN

ALBANSKE političke partije na Kosovu i Metohiji se u izbornoj kampanji uglavnom bave predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je u fokusu njihove kampanje, i severom Kosmeta, jer tako izbegavaju suočavanje sa realnim problemima i izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju građani i kosovsko društvo, ocenio je Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

U dve analize "Prevremeni izbori na Kosovu 2021: Šansa za novi početak?" i "Prevremeni izbori na Kosovu 2021: Kraj jedne epohe", IFIMES analizira završnicu izborne kampanje petih prevremenih parlamentarnih izbori koji će biti održani na KiM 14. februara.

Ovaj Institut navodi da je Vučić izgovor i opravdanje za sve i ocenjuje da je to u osnovi pogrešan pristup, jer umesto da se poveća politička kultura, ona je na tzv. Kosovu u svakom narednom izbornom ciklusu u stalnom padu. 

Prema navodima IFIMES-a, izborna kampanja protiče bez inovativnih pristupa, politički protivnici bave se jedni drugima dok su izostavljene ključne teme, kao što su suočavanje za pandemijom kovid-19 vakcinacijom, posledicama poplava, borba protiv kriminala i korupcije, obnova i razvoj ekonomije, socijala, obrazovanje, zaštita životne sredine, zaustavljanje masovnog iseljavanja, stvaranje inkluzivnog društva.

Iako je ustavom i izbornim zakonom jasno određeno da predstavnici manjina biraju svoje predstavnike, situacija na terenu je potpuno drugačija, navodi IFIMES i ističe da vodeće albanske političke stranke pokušavaju da utiču i na izbor poslanika iz manjinskih zajednica, koji bi zastupali i odgovarali njihovim interesima, a ne manjinskoj zajednici.

"Rak rana" društva su organizirani kriminal i korupcija, navodi IFIMES i ističe da su nosioci kriminala politički lideri, koji svoje korene vuku iz OVK.

Prema navodima Međunarodog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, pitanje rešavanja odnosa i dijaloga između Beograda i Prištine preuzeo je na sebe predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, kako navodi IFIMES, preuzeo na sebe najteže srpsko nacionalno pitanje, koje su mu u amanet ostavili Slobodan Milošević i njegova Socijalistička partija Srbije, Vojislav Koštunica (DS S) i Boris Tadić (DS).

Potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma napravljen je značajan iskorak u dijalogu između zvaničnog Beograda i Prištine, ocenjuje IFIMES.

Analitičari upozoravaju na opasnost, da zbog međusobnog priznanja između Izraela i  tzv. Kosova i uspostavljanja punih diplomatskih odnosa može doći do novog talasa zaustavljanja međunarodnih priznanja tzv. Kosova, posebno od strane muslimanskih zemalja i zemalja članica Pokreta nesvrstanih, navodi IFIMES.

Dolaskom nove američke administracije na čelu sa predsednikom DŽozefom Bajdenom doći će do ponovne konfrontacije SAD sa Rusijom, ocenjuje Institut i dodaje da u novoj konstelaciji odnosa između SAD i Rusije, Srbija mora biti oprezna, da ne postane kolateralna šteta njihovih međusobnih odnosa, posebno zbog važnosti okončanja dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine.

IFIMES ističe da retorika albanskih političkih lidera o organizovanju referenduma o pripajanju tzv. Kosova Albaniji nanosi konstantnu štetu tzv. Kosovu, jer se u ozbiljnim političkim krugovima smatra da bi pokušaj takve političke avanture mogao skupo da košta Prištinu.

Skupština tzv. Kosova broji 120 poslanika, od kojih je 20 poslaničkih mesta zagarantirano za pripadnike manjinskih zajednica.

Srpskoj zajednici pripada 10 poslaničkih mandata, bošnjačkoj tri, turskoj dva, Romima (RAE zajednice) četiri i goranskoj jedno poslaničko mesto, navodi IFIMES.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Milan

11.02.2021. 00:00

Pojedinci iz Pristine se bave predsednikom Vucicem jer su svesni da je trenutno najjaci lider u regionu, a i sire. Mnogi posmatraju njegove postupke, mnogi mu se i dive na svemu sto cini i postize za svoju zemlju...

Natasa

11.02.2021. 00:02

Pristina na ovaj nacin skrece sa gorucih problema, a i da se razumemo veoma su svesni koliko je mocan i uspesan i cenjen Vucic...uvek su se losi kacili na najbolje.

Dejo

11.02.2021. 00:29

Vučić je uvek bio odgovoran predsednik ponosan sam na sve što je do sada uradio za našu zemlju samo tako neka nastavi da se bori.Od mene će uvek imati putu podršku.

star

11.02.2021. 07:16

Ima veliki uticaj Vučić na naš narod na KiM i oni ga podržavaju u svemu, tako da to smeta albanskim političarima, i neće imati nikakve koristi na sledećim izborima na KiM.

star

11.02.2021. 07:17

Širi se velika mržnja šiptara prema Vučiću i naravno srbomrzaca, ali će ipak naš narod na KiM ostati jedinstven i složan na predstojećim izborima na KiM.