VUČIĆ RAZGOVARAO SA PUTINOM: Srbija će uz pomoć ruskih stručnjaka proizvoditi vakcine

Novosti online

03. 02. 2021. u 14:08

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Dvojica državnika su konstatovali da prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši, a da su odnosi dveju zemalja stabilni i da idu uzlaznom linijom.

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА ПУТИНОМ: Србија ће уз помоћ руских стручњака производити вакцине

Foto: EPA

Ovom prilikom predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Putinu za podršku u borbi protiv koronavirusa, a posebno za isporuku vakcine Sputnik V, jer je doprinela tome da naša zemlja prednjači u vakcinaciji stanovništva. Predsednik Vučić je zamolio predsednika Putina da pomogne da što pre dobijemo dodatne količine ruske vakcine, kako bi što više građana Srbije u najskorijem periodu primilo pouzdanu zaštitu od korona virusa. On je, takođe, naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

Dvojica državnika su, u dugom prijateljskom razgovoru, razmotrili čitav spektar tema koje pokrivaju oblasti bilateralne saradnje, kao i regionalne i međunarodne situacije.

Predsednik Vučić i predsednik Putin su konstatovali da su Srbija i Rusija i u proteklom periodu, obeleženom teškoćama koje je doneo korona virus, potvrdile visok stepen međusobnog razumevanja i prijateljstva. Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost predsedniku Putinu na poruci koju je ministar Lavrov pročitao u Hramu Svetog Save.

Predsednik Vučić je potvrdio da Srbija namerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom i konstatovao da su mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo veće od iskorišćenih. On je, stoga, rekao da posebnu pažnju treba usmeriti na povećanje robne razmene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje. Predsednik Putin je, s tim u vezi, istakao značaj rada Međuvladine mešovite komisije za saradnju.

Predsednik Vučić je naglasio važnost gasovoda Balkanski tok, koji doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije.

Razmatrajući sa predsednikom Putinom regionalnu situaciju, predsednik Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova i Metohije. „Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja“, rekao je predsednik Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (30)

Jelena

03.02.2021. 16:03

Ono sto je jedino sigurno u vreme ovog rata protiv nevidljivog neprijatelja, je da nase prijateljstvo nema granica i da su Rusi najiskreniji prijatelji koji postoje.

Milena

03.02.2021. 17:27

Izgradnja postrojenja za proizvodnju vakcina bi nam mnogo, mnogo znacila. Samo bez pomoci ruskih strucnjaka to bi bilo nemoguce. Zato hvala Rusiji na najavljenoj pomoci.

Ivana

03.02.2021. 21:10

Rusija je zaista potrebna da bi se medicina kod nas razvijala. Medicina u svim granima je potrebna, a to je najbolje se vidi na primeru Kuba. Nama treba sve ono što ima Kuba.