OČUVANJE DUHOVNOG I NACIONALNOG IDENTITETA Popović: Vučićeva poseta Hilandaru je poruka o jedinstvu

Tanjug

09. 01. 2021. u 10:48

ОЧУВАЊЕ ДУХОВНОГ И НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА Поповић: Вучићева посета Хиландару је порука о јединству

Foto: Instagram

MINISTAR bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je danas da poseta predsednika Aleksandra Vučića Hilandaru u ovom trenutku ima veliku simboliku i nosi važnu poruku.

Popović je za Prvu tv istakao da to što je do Vučićeve posete manastiru, koji su osnovali Sveti Sava i njegov otac Sveti Simeon, došlo nakon završetka hrama Svetog Save u Beogradu i pred otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu za nekoliko dana nosi simboliku duhovnog i nacionalnog jedinstva.

- Nacionalno i duhovno jedinstvo je sad potrebno Srbiji kao što je uvek i bilo, jer bez očuvanja nacionalnog i duhovnog identiteta i državotvornosti nema ni opstanka nacije i to je bila poruka Vučića za budućnost - rekao je Popović koji je pratio Vučića tokom posete Hilandaru u vreme božćnih praznika.

Dodao je da je predsednik želeo lično da se upozna sa radovima nakon požara koji se dogodio pre skoro 17 godina i da ubrza radove na obnovi kako bi manastir zasijao u dužnom svetlu kao što je to bilo vekovima.

Popović ističe da je važno i to što je poseta Vučića Hilandaru došla u jeku pandemije.

Podsetio je da manastir od marta ne prima posetioce, a da ih je ranije bili oko 15.000 godišnje.

Navodi da su predsednika srdačno dočekali, a najviše su ga pitali o Kosovu i Metohiji.

- Predsednik ništa nije krio, govorio je da će biti mnogo izazova - rekao je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (69)

Jana

09.01.2021. 11:57

Hilandar je od neprocenjive vrednosti za srpsku kulturu. To je naša najveća svetinja. Srećan sam zbog činjenice da ova vlast u Srbiji prepoznaje njegov značaj.

Nevena

09.01.2021. 12:58

Svako ko boravi u Hilandaru ostaje fasciniran njegovom lepotom,mirom i toplinom koja tamo vlada. Vučić je u narodu poznat kao veliki vernik,čast mu je bila provesti najradosniji praznik u ovoj svetinji i u Srbiju se vratio sa još većom voljom i snagom da je vodi put napretka!

Nena

09.01.2021. 12:58

Hilandar je simbol nacionalne duhovnosti i jedinstva srpskog naroda, čiji su osnivači otac i sin, Sveti Simeon i Sveti Sava! Kroz vekove je ova svetinja odolevala svim izazovima i pošastima i uspela da održi i širi srpsku duhovnost!

Lazar

09.01.2021. 13:59

Velicanstvena poseta Hilandaru, mami osmeh na lice jer postovanje koje predsednik Vucic ukazuje Svetinjama vredno je divljenja. Srbi su poznati kao narod koji neguje svoju veru i za istu se bori!

Taki

10.01.2021. 09:06

Snažna poruka mira, dostojanstva i duhovnosti. Predsednik nam ovom posetom poručuje da čuvamo svoj nacionalni identitet i svoju veru i duhovnost. Čuvajmo svoje korene.