IZBORNA LISTA BEZ KURTIJA? Ustavni sud tzv. Kosova zabranio kandidaturu osuđivanih osoba

Novosti online

07. 01. 2021. u 14:56

Posle objave konačne presude Ustavnog suda pravni stručnjaci tvrde da lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti neće moći da se kandiduje na izbornoj listi svoje stranke za predstojeće parlamentarne izbore, zakazane za 14. februar.

ИЗБОРНА ЛИСТА БЕЗ КУРТИЈА? Уставни суд тзв. Косова забранио кандидатуру осуђиваних особа

Foto AP

Prema odredbi odluke, kojom je osuđenom poslaniku Etemu Arifiju oduzet mandat, zbog čega je automatski oborena vlada Avdulaha Hotija za koju je on glasao u parlamentu, niko ko je pravosnažno osuđivan na zatvorsku kaznu u prethodne tri godine ne može biti kandidat na izbornim listama.

Kako Koha piše, bivši sudija Kadri Krieziu objašnjava da nije važno da li je zatvorska kazna protiv Kurtija i drugih iz 2018. bila uslovna.

"Nije bitno da li je osuđen na uslovnu ili efikasnu kaznu zatvora. To je u skladu sa odlukom suda“, kaže Krieziu.

Istog je mišljenja i direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj. Odgovarajući za Kohu, rekao je da je "Ustav ponovo potvrdio ono što je rečeno u prvoj odluci, da svi osuđenici u poslednje tri godine sa konačnom odlukom neće moći da se kandiduju za parlament, uključujući i Kurtija".

Prema rečima bivšeg predsednika Ustavnog suda Envera Hasanija, presudom objavljenom u sredu, Kurti neće moći da se kandiduje ni za premijera.

"Prema Ustavu Kosova, građanska prava ne mogu biti uzeta, ali ovom je presudom to prekršeno i više ne postoji kao ustavna garancija. Od sada nema drugog tumačenja“, rekao je Hasani.

Kancelarija za medije Samoopredeljenja rekla je da oni analiziraju presudu i da će onda izneti zvaničan stav.

Na sadržaj Ustavne presude reagovala je i bivša ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu. Ona je među bivšim poslanicima koji su osuđeni za bacanje suzavca 2018. godine u parlamentu.

"Pokušaj stvaranja nepostojećih, neutemeljenih i netačnih okolnosti stavljanjem svih dela u jednu torbu je neprihvatljiv i pogrešan. Uvek smo vas upozoravali kada je neko pokušao da krši demokratiju i zakon, na kraju je izašlo ono što smo rekli i tako će biti uvek, jer nikada nismo ciljali na nešto što nam ne pripada! Lista koju će voditi Aljbin Kurti dobiće snažnu narodnu podršku“, napisala je Hadžiu između ostalog na Fejsbuku.

Presudom Ustavnog suda navodi se i da će Vlada koju vodi Avdulah Hoti biti u tehničkom mandatu do izbora nove vlade, preneo je Kosovo onlajn.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja