LJUTE IH VAKCINE, A IGNORIŠU ZSO: Priština nastavlja da kritikuje Beograd zbog sprovođenja imunizacije na severu Kosmeta

D. R. Đ.

30. 12. 2020. u 09:00

POLITIČARI u Prištini ne odustaju od kritikovanja Beograda zbog vakcinacije građana protiv korone na severu Kosmeta, predstavljajući to kao kršenje Briselskog sporazuma, iako se zdravstvo, barem, u ovom dokumentu ne pominje.

ЉУТЕ ИХ ВАКЦИНЕ, А ИГНОРИШУ ЗСО: Приштина наставља да критикује Београд због спровођења имунизације на северу Космета

Srbi na KiM / Foto I. Radulović

O njemu se, na primer, govori u "razradi" Prvog sporazuma, gde su pobrojani principi, odnosno glavni elementi Zajednice srpskih opština, i tu se kaže da će ona imati pun nadzor na unapređenju primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Ali, kao što je poznato, vlasti u Prištini ZSO ne žele da formiraju.

Srpske zdravstvene ustanove na KiM rade u sistemu Republike Srbije, oko 70 odsto lekova u privatnim apotekama na severu KiM je iz centralne Srbije, medikamenti, pa i oprema za borbu protiv korone do sada su stizali na sever uz saglasnost Prištine, ali kada je reč o vakcinama tvrdi se da su stigle - ilegalno.

Povodom osuda iz Prištine, predsednik Aleksandar Vučić u utorak je rekao:

- Radostan sam što me danas neko optužuje za to što šaljemo vakcine i lekove, a ne tenkove. Beograd želi saradnju sa Prištinom. Želimo politiku mira i stabilnosti, štiteći istovremeno naše nacionalne interese.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže za "Novosti" da ne zna da li postoji posebna procedura ili neko ograničenje za prenos vakcina preko administrativne linije, ali navodi da srpska strana svakako ne krši Briselski sporazum obezbeđivanjem vakcina, jer se takva tema ne pominje ni u jednoj od 15 tačaka ovog dokumenta.

- Ta vrsta primedaba služi za unutrašnje političke potrebe uoči izbora u Prištini i sve su to pokušaji dokazivanja da je "Kosovo" država, a koje nema. Srbija ima legitimno pravo za to što radi jer je zdravstvo, kao i oobrazovanje na KiM, u sistemu Republike Srbije. Kosovo i Metohija je po Rezoluciji SB UN 1244 u sastavu Srbije i u međunardno-pravnom smislu, tako da ona ima pravo i obavezu da brine o svojim građanima. Da je formirana ZSO, zdravstvo bi bilo u njenoj nadležnosti, a ovako je u sistemu Republike Srbije - navodi Milivojević.

Vršilac dužnosti predsednika kosovskih privremenih institucija Vljosa Osmani je i u utorak saopštila da pravosudne institucije istražuju slučaj vakcina i to nazvala "flagrantnim kršenjem Briselskog sporazuma", što pokazuje da je "Srbija samo potpisnica, a da ga ne sprovodi". Ona je navela i da ne postoji koordinacija između zdravstvenih institucija Srbije i "Kosova" i da Srbija koristi takav vakuum da destabilizuje situaciju.

Vakcine nisu prve koje su zasmetale nekima u Prištini, već je otpora bilo i kada je Beograd poslao pomoć u vidu testova za koronu. A, kako izgleda kada se potpuno spusti rampa na srpske proizvode, videlo se prošlog leta kada su rafovi u prodavnicama na severu pokrajine bili prazni, jer preko administrativne linije nisu mogli da pređu kamioni bez dokumentacije na kojoj piše "Republika Kosovo".

BESMISLENA IZJAVA SERVERA

NEMAM ništa ni da oduzmem ni da dodam svojoj izjavi da priznavanja Kosova neće biti dok sam predsednik, a ne igram se besmislenim izjavama, ozbiljan sam i odgovoran čovek - rekao je u utorak predsednik Aleksandar Vučić, povodom komentara profesora vašingtonskog univerziteta "Džon Hopkins" Danijela Servera.

Server je prethodno izjavio da ozbiljno shvata izjavu Vučića da neće priznati Kosovo dok je predsednik, dodavši da misli da je Vučić odlučio da je "jedina nagrada koja bi ga ubedila da prizna Kosovo - članstvo u EU, koje sigurno neće biti dostupno tokom njegovog trenutnog mandata".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAŽAN SASTANAK: Vučić danas sa DŽejmsom OBrajanom