DIJALOG JE TALAC PRIŠTINSKIH KRIZA: Direktor kancelarije za KiM o porukama predstavnika Albanaca - Beograd nikad nije postavljao prepreke

V. N.

26. 12. 2020. u 06:34

ДИЈАЛОГ ЈЕ ТАЛАЦ ПРИШТИНСКИХ КРИЗА: Директор канцеларије за КиМ о порукама представника Албанаца - Београд никад није постављао препреке

Petar Petković

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je juče da je Beograd rukovođen srpskim državnim i nacionalnim interesima, ali i interesima regiona, dosledno opredeljen za dijalog sa Prištinom i da je zato apsurdna ocena prištinske ministarke Meljize Haradinaj Stuble da se Beograd "plaši dijaloga".

- Ni deklarativno, ni u praksi, nikada nismo postavljali prepreke dijalogu i bezbroj puta smo, za razliku od Prištine, potvrdili kredibilnost u procesu normalizacije odnosa - poručio je Petković.

On je ocenio da je dijalog godinama unazad talac političkih kriza u Prištini, jednostranih i anticivilizacijskih poteza albanske političke vrhuške, kao i činjenice da Priština ne ispunjava obaveze na koje se obavezala u procesu dijaloga:

- Priština paralegalnim metodama više od sedam i po godina onemogućava formiranje Zajednice srpskih opština, čije je postojanje i preduslov za primenu nekih drugih dogovora, kao i na to da politički predstavnici Prištine konstantno provokativnim i neodmerenim izjavama o svojim očekivanjima od normalizacije odnosa urušavaju atmosferu u dijalogu i sprečavaju da on urodi rezultatima.

Petković je pozvao Prištinu da u interesu regionalne stabilnosti, ali i budućnosti žitelja KiM svih nacionalnosti, konačno zauzme odgovorniji odnos prema dijalogu sa Beogradom i potrebi da se nesuglasice rešavaju mirnim i političkim sredstvima, a ne beskorisnim i štetnim pi-ar kampanjama.

Ministarka spoljnih poslova u privremenim prištinskim institucijama Meljiza Haradinaj Stubla analizirala je izjavu predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće priznati tzv. Kosovo dok je on predsednik i savetuje Beogradu i Vučiću da "ne bi trebalo da se plaše dijaloga".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sela

26.12.2020. 16:49

Pa o čemo vi prićate bre ćoveče bože dijaog o čemo kakav dijallog kažimi kosova nije priznala srbiju i srbija priznala kosovo o ćemo da prićamo nema šta da se dijaloguje bez priznanja