KRVAVI TRAG VILIJAMA VOKERA: Kako je u El Salvadoru počela obuka režisera slučaja Račak

A. N.

22. 12. 2020. u 12:20

КРВАВИ ТРАГ ВИЛИЈАМА ВОКЕРА: Како је у Ел Салвадору почела обука режисера случаја Рачак

Foto: EPA

KRVAVI tragovi Vilijama Vokera započeli su u El Salvadoru 80-tih godina, da bi se njegova zločinačka misija nastavila dalje na Kosovu, a završila besramnim lažima koje je izrekao o Račku.

Od 1988. do 1992. Vilijam Voker je bio ambasador Amerike u El Salvadoru. Tokom građanskog rata u El Salvadoru 80-tih godina SAD su podržale takozvani "Odred smrti" vojske El Salvadora koji su ubili hiljade političkih oponenata, sindikalnih vođa, aktivista, novinara, učitelja, običnih građana širom zemlje, kao i katoličke aktiviste i zvaničnike.

Prema optužbama koje je podneo nezavisni advokat Okružnog Suda SAD Lorens Volš, Voker je bio odgovoran za nameštanje lažne humanitarne operacije u vazdušnoj bazi Ilopango u El Salvadoru. Ta baza je bila tajno korišćena za dopremu pušaka, municije i zaliha kontra zelenašima koji su napadali Nikaragvu.

Dakle, Voker nije bio nezavisan i neutralan posmatrač, već američki ambasador koji je nakon počinjenih zločina na teritoriji El Savadora učestvovao i u zataškavanju tih zločina. Naime, javnosti je poznat slučaj kada je vojni oficir SAD dao poverljive informacije o ubistvima jezuita. Informacije su završile u kabinetu tadašnjeg ambasadora Vilijama Vokera, ali umesto da je zaštitio identitet svedoka, ambasada ga je otkrila komandi vojske El Salvadora.

Tako pripremljen Voker je bio "idealan" da reši situaciju na Kosovu i Metohiji pa je  kreirao laži o masakru u Račku, što je bio povod da 1999. godine NATO bombarduje SR Jugoslaviju.

Sada, godinama nakon lažnih događaja u režiji bivšeg šefa misije OEBS na Kosovu, a u trenutku kada se Hašimu Tačiju sudi pred Specijalnim sudom u Hagu, Voker je stao u odbranu Albanaca tražeći novi tribunal samo za Srbe. Šta stoji iza tih njegovih namera čitajte KLIKOM OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Pravda i Istina

22.12.2020. 12:25

Bravo! Ovo je pravi primer kako treba razoblicavati srpske neprijatelje. Vise ovakvih clanaka i istrazivackog novinarstva na temu zapadnih krvavih dolara.

Goksy24

22.12.2020. 15:51

Treba u svim našim novinama i drugim medijima što češće i sa što više argumenata govoriti o ovom kriminalcu i ratnom zločincu.Kada njega raskrinkamo onda su ovi šiptarski zločinci manji problem!