OPOZICIJA IDE U PET TABORA? U toku pregrupisavanje na delu opozicione scene, na čelu kolona Jeremić i Đilas

D. M.

19. 12. 2020. u 09:42

U TOKU je pregrupisavanje na delu opozicione scene, a između pojedinih stranaka započeo je i neformalni "rat" kako bi oko sebe okupile što više partija i pokreta. Tako će, kako sada stvari stoje, umesto zbijanja redova, na koje gotovo jednoglasno pozivaju skoro svi lideri opozicije, ona ubuduće biti u najmanje pet tabora.

ОПОЗИЦИЈА ИДЕ У ПЕТ ТАБОРА? У току прегруписавање на делу опозиционе сцене, на челу колона Јеремић и Ђилас

Lideri opozicije

Minimum dve kolone već se formiraju iz labavog bloka Ujedinjene opozicija Srbije (UOPS), koja se raspala samo četiri meseca od osnivanja, a nije isključeno ni dodatno "usitnjavanje".

Jednu kolonu predvodi šef Narodne stranke Vuk Jeremić, koji je iz UOPS očigledno već privukao još pet članica ovog saveza. To su "Građanska platforma", "Šumadijska regija", Državotvorni pokret Srbije, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Pokret slobodne Srbije (koji čine bivši članovi Pokreta slobodnih građana). Ove stranke su se zajedno sa NS usprotivile saradnji sa onima koji nisu bojkotovali izbore. Naši izvori tvrde da nije isključeno da se u ovom stroju nađu i Dveri, a to će u najvećoj meri zavisiti od toga da li će Jeremić i Boško Obradović uspeti da izglade nesuglasice koje datiraju još iz vremena kada su zajedno bili u Savezu za Srbiju.

Na čelu druge kolone, a koja je proistekla iz UOPS, nalazi se Dragan Đilas, lider SSP, stranke koja je pre nekoliko dana sa DS Zorana Lutovca i PSG dogovorila rad na zajedničkoj platformi o izbornim uslovima. Oni su pozvali i druge stranke da im se pridruže, ali je pitanje na kakav odziv će naići, pogotovo što su SSP i DS "ignorisali" sastanke o zajedničkom delovanju opozicije, a koje je inicirao šef SDS Boris Tadić.

Treću grupaciju mogli bi da čine upravo SDS i ostatak DS koji predvodi Branislav Lečić, kao i Nova stranka.

Deo stranaka i pokreta već "gravitira" ka DSS, a u toj četvrtoj koloni zasad su "viđeni" i POKS, Zoran Stamatović i Zdrava Srbija, a moguće i "Zavetnici". Nazire se još jedan tabor, u kome bi bili građanski pokreti, poput "Ne davimo Beograd", ali i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića.

NA POMOLU SPOR OKO KANDIDATA

IZVESNO je da će "pretrčavanja" iz kolone u kolonu sigurno biti kada na dnevni red dođu kandidati za predsedničke izbore i za gradonačelnika Beograda, jer većina već ima svoje "adute". U opoziciji još nema saglasnosti oko toga da li pristaju na objedinjavanje predsedničkih, vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora ili će udruženo tražiti njihovo razdvajanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)