VUK I ĐILAS IDU U DVA TABORA: Nakon gašenja Saveza za Srbiju razišle se i dve ključne stranke udružene opozicije

D. MILINKOVIĆ

03. 12. 2020. u 07:20

SAMO nekoliko meseci nakon što je formirana, Udružena opozicija Srbije očigledno od ove nedelje više neće postojati.

ВУК И ЂИЛАС ИДУ У ДВА ТАБОРА: Након гашења Савеза за Србију разишле се и две кључне странке удружене опозиције

Foto Tanjug

Na raskidanje inače labavih veza u ovom opozicionom bloku, koji je letos proistekao iz Saveza za Srbiju, definitivno će uticati odluka dve ključne stranke, Narodne stranke Vuka Jeremića i Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, da formiraju odvojene odborničke klubove u Skupštini grada Beograda.

Da kreću u solo političko delovanje u prestonici najpre je saopštio SSP, koji će imati svoj klub od 13 odbornika, zajedno sa sindikatom Sloga i Pokretom za preokret.

Jeremić nije krio da je ovo za njega neprijatno iznenađenje i uzvratio je da će i NS formirati svoj odbornički klub.

Vuk Jeremić, Foto D. Milovanović

Odnosi između Đilasa i Jeremića nisu bili najbolji ni dok su bili zajedno u Savezu za Srbiju, pogotovo zbog nekih poteza ovog opozicionog bloka i pokušaja lidera SSP da smanji uticaj šefa Narodne stranke u ovom savezu. Do velikog loma došlo je prilikom neuspelog pokušaja visokog funkcionera NS Nikole Jovanovića da "preleti" u Đilasovu stranku. Taj transfer zaustavljen je nakon što su u javnost procurili snimci na kojima Jovanović vrbuje članove NS da pređu kod Đilasa i pogrdno govori o nekadašnjem stranačkom šefu Jeremiću.

- Mi smo, i posle neprijatnog iskustva pokušaja preletanja Nikole Jovanovića iz NS u SSP, pružili Đilasu ruku saradnje i ponudili formiranje zajedničke odborničke grupe, ali smo insistirali da se na papir stave principi kojima se garantuje da u budućnosti neće biti zloupotreba, otimanja odbornika i podrivanja partnerskih organizacija, pošto je toga u SzS bilo - kazao je Jeremić.

JOVANOVIĆ OSTAJE "SAMOSTALAC"

NEKADAŠNjI šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda Nikola Jovanović izjavio je da neće biti deo odborničkog kluba SSP, Pokreta za preokret i Sindikata Sloga, koji bi ove nedelje trebalo da se formira.

On je rekao da je "upravo zbog neslaganja da se krene u razbijanje jedinstvene odborničke grupe, podneo ostavku na sve stranačke funkcije u NS, koja je 2. jula donela odluku o razdruživanju".

On je dodao da je dogovor njegove stranke sa SSP izostao, jer je do razlaza došlo "po vrednosnim pitanjima", naglašavajući da ti principi očigledno nisu bili prihvatljivi za Đilasa i da su oni odlučili da formiraju sopstvenu odborničku grupu. Iz NS poručuju i da su u nedelju, u ponoć, obavešteni da će SSP formirati svoju odborničku grupu.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je bilo potpuno očekivano da dođe do razlaza dve ključne stranke u Udruženoj opoziciji Srbije:

- Ovo nije nikakvo iznenađenje, a agonija koja dugo traje na opozicionoj sceni sad je prerasla u ozbiljnu krizu čiji se kraj ne nazire. Put ka pravljenju alternative aktuelnoj vlasti podrazumeva da ključni akteri opozicionog bloka postanu prošlost. Priča o lošim medijskim i izbornim uslovima ne može da bude alibi za preduga lutanja i dezorijentisanost opozicije. Ovi sukobi koji predugo traju jasan su znak da je nekim ljudima koji vode opoziciju jednostavno isteklo vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!